Prin intermediul unei înregistrări video, managerul interimar al Muzeului Satului Bănățean din Timișoara, Dorel Micle, a precizat că evaluarea făcută de experți în cursul zilei de miercuri, 26 martie, imediat după ce accesul în ceea ce a mai rămas din biserică a fost sigur, arată că partea de lemn masiv de la pereții clădirii este în regulă.
„Ne apucăm de curățenie și de restaurat.
Din fericire, partea de lemn masiv de la pereții clădirii, după evaluarea făcută de experți în cursul zilei de ieri, este în regulă, e afectată, dar se poate interveni asupra lor, se poate curăța, restaura, se poate aduce la viață acest obiectiv.
Din păcate a ars destul de mult, acoperișul e complet distrus, turla este complet distrusă. Erau din lemn de esență slabă, brad, e vorba de o refacere din 2012. De acoperiș vorbim. Gorunul a rezistat foarate bine, pentru că avem arsuri de 3 cm în interior, iar în exterior este aproape intactă, inclusiv fundația.”,
au transmis reprezentanții Muzeului Satului Bănățean din Timișoara.
„O să ne apucăm de renovat, restaurat, repus în valoare. Clădirea merită să i acordăm atenție maximă, poate este cea mai importantă din patrimoniul nostru. A suferit diverse intervenții asupra ei de-a lungul timpului pentru că a avut mai multe probleme și atunci când a fost mutată.
Autenticitatea ei a rămas valabilă, brâul este neafectat, fundația este neafectată.
Suntem convinși că avem sprijinul CJ Timiș, Direcția pentru Cultură, Mitropolia Banatului, colegi din țară ne-au sunat să ne spună că dacă avem nevoie de sprijin, o vor face.”,
au mai precizat aceștia.
Potrivit lui Dorel Micle, ceea ce a mai rămas din biserică va fi protejat, până la restaurare.
„A venit avizul de intervenție rapidă, de urgență de la Direcția pentru Cultură pentru curățare și protejarea ei. Cu atenție vom face curățenie să vedem ce mai putem recupera din moloz. Vom căuta obiectele din metal ce se pot reface, clopotul care e aproape topit va deveni piesă de muzeu, o poveste a acestei nefericite întâmplări. O vom proteja până când se apucă specialiștii să o curețe.”
Întreaga declarație a conducerii Muzeului Satului Bănățean, poate să fie urmărită la adresa:
https://www.facebook.com/100064683602900/videos/648405151241254