A XV-a ediție a Festivalului – concurs ”Lada cu Zestre”, organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, este în plină desfășurare.
Festivalul – concurs ”Lada cu Zestre” continuă în acest sfârșit de săptămână cu încă două spectacole. Mai întâi la Jimbolia, sâmbătă, 9 aprilie , de la ora 14:00, apoi la Buziaș, 10 aprilie, de la ora 12:00! Treizeci de localități din județul Timiș vor participa la două spectacole de câte 5 ore fiecare, un adevărat maraton cultural în care veți putea urmări coruri, soliști vocali și instrumentiști, precum și dansuri din Banatul de Câmpie și de Munte sau dansuri tradiționale ale etniilor (maghiari, șvabi, sârbi, rromi).
Publicul va putea admira colecții de fotografie veche, carte bisericească, păretare, colecții etnografice, precum și sculptură în lemn.
La secțiunea gastronomie, din caietul cu rețete tradiționale bănățene vor fi scoase plăcinta cu unturiță, pita țigănească, plăcinta acră cu mac și nucă, langoșii, sarmele, ceșnița și multe alte bunătăți din cuina bănățeană.
”Givanul bunicilor și străbunicilor curat și autentic, cântece și jocuri din Banatul de altădată, precum și gustul inconfundabil al mâncării gătite de bănățence ca odinioară, expoziții de artă populară bănățeană și multe alte elemente ale unui puzzle cultural local fascinant, toate acestea le puteți regăsi în cele două zile de festival în care celebrăm frumusețea artei și culturii tradiționale bănățene”, transmite CCAJ Timiș.
În total, Festivalul – Concurs ”Lada cu Zestre” adună în jurul său 30 de formații de dansuri populare, peste 900 de artiști, 20 colecționari de artă populară, peste 60 de preparate de gastronomie tradițională bănățeană și 40 de recitatori în grai bănățean.
Festivalul – Concurs ”Lada cu Zestre” are ca și scop conservarea, valorificarea și promovarea culturii bănățene prin intermediul artelor tradiționale (dansuri, muzică, literatură dialectală, meșteșuguri și gastronomie tradițională) din toate zonele și subzonele județului Timiș.
Evenimentul este structurat pe următoarele secțiuni: coregrafie, muzică, expoziții, colecții, poezie dialectală, teatru popular și gastronomie tradițională. Toate acestea sunt grupate la rândul lor în două categorii: ”Laureați” și ”Zestrea Timișului”.