O singură persoană s-a înscris la concursul pentru ocuparea fotoliului de manager al Muzeului Național de Artă Timișoara. Termenul de aplicare a fost 20 iulie. În 12 august vor fi anunţate rezultatele analizei proiectului de management propus şi se va ține interviul.
Pe 13 august va apărea rezultatul, mai apoi, între 15-20 august, se pot depune contestații, iar rezultatele finale vor fi publicate pe 27 august, conform programului stabilit.
Viitorul manager trebuie să aibă „studii universitare de lungă durată, în domeniile Arte vizuale, specializările Arte plastice, Arte decorative, Design, Conservare și restaurare, Artă murală, Pedagogia artelor plastice și decorative, Ceramică – sticlă – metal, Scenografie și eveniment artistic, Design ambiental, Artă monumentală, Artă sacră, Istoria și teoria artei”, dar și „abilități și experiență managerială – minimum 3 ani”. Mandatul său va fi până în anul 2025.
În prezent, director interimar la MNArT este Filip Adrian Petcu, un angajat aflat mereu în război cu fosta conducere a muzeului și care acum, potrivit unor surse, ”taie și spânzură”, intrând în conflict cu mulți dintre salariații actuali. Din poziția pe care o ocupă în prezent, cu girul CJT, omul ”refulează toate frustrările acumulate în ultimii ani, iar deciziile pe care le ia sunt ghidate de orgoliile personale și nu în urma unei analize financiare sau manageriale corecte. Dacă nu te place sau nu te-ai certat cu fostul manager (?!) ești perfect eligibil să… zbori”, a declarat, sub protecția anonimatului, un grup de salariați ai instituției de cultură.
Fostul director al muzeului, Victor Neumann, a fost notat cu 6,04 la evaluarea anuală a directorilor, iar recomandarea comisiei a fost încetarea contractului de management. El se afla în proces cu preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, pentru că nu a fost mulţumit de rezultat, aşa că a depus contestaţie la Tribunalul Timiş, unde a cerut anularea notei şi a evaluării.