Festivalul – concurs ”Lada cu Zestre”, ediția a XVI-a, a început în 17 – 19 martie la Deta, Biled și Jebel. A fost un weekend cu 14 ore de folclor, peste 10 expoziții de gastronomie tradițională și etnografie, peste 500 de artiști. Au participat următoarele localități: Birda, Gătaia, Ciacova, Giera și Deta.
Jocuri și cântece autentice, graiul bănățean al bunicilor și străbunicilor, expoziții de etnografie, fotografii vechi cu bănățenii de altădată, meșteșuguri și expoziții de gastronomie au constituit tabloul unui patrimoniu multicultural și efervescent la Deta, în 17 martie.
O zi mai târziu, la Biled, s-a desfășurat au participat următoarele localități: Cenad, Lenauheim, Dudeștii Noi, Jimbolia, Iecea Mare, Mașloc (Remetea Mică), Timișoara (Asociația Culturală Eszerlanc), Saravale, Orțișoara, Cenei, Biled.
Peste 200 de artiști au prezentat un spectacol de 5 ore cu jocuri și cântece bănățene, obiceiuri și grai bănățean. Clubul seniorilor din Biled s-a implicat activ în participarea la festival, mobilizându-se și realizând o expoziție etnografică diversă. O altă prezență notabilă în cadrul acestei etape a festivalului au fost pompierii voluntari din cadrul Muzeului Pompierilor din Biled, care au prezentat utilajele și obiecte de patrimoniu din dotare.
Moștenirea multiculturală a comunei a fost ilustrată și în cadrul expoziției etnografice svăbești prezentată de Forumul German.
În 19 martie, la Jebel, s-a desfășurat o nouă etapă a competiției. Au participat localitățile: Voiteg, Liebling, Parța, Ghilad, Peciu Nou (Sânnmartinul Sârbesc și Diniaș), Banloc, Jebel.
Iubitorii de folclor au putut admira un spectacol folcloric de 5 ore, expoziții de etnografie și fotografie veche, precum și expoziții de gastronomie tradițională din Banat.
Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș a continuat caravana folclorului timișean în 25-26 martie la Otelec și Sânnicolau Mare cu două spectacole de peste 15 ore de spectacol de cântece și dansuri, grai bănățean, expoziții de artă populară, meșteșuguri tradiționale, gastronomie tradițională și peste 300 de artiști.
Prima oprire a fost la Căminul Cultural din Otelec. Au participat în concurs: Checea, Asociația ”Junii Timișului,” Giulvăz, Livezile, Uivar, Ionel și Otelec.
Tradiții și obiceiuri din 7 localități timișene au fost reprezentate scenic într-un spectacol de aproximativ 7 ore, în care iubitorii de folclor au putut admira jocuri din Banatul de câmpie și de munte, forme de soroc, hore, ardelene și brâuri, doine și cântece de joc.
Meșteșugari talentați în arta opincăritului sau a sculpturii în lemn au făcut demonstrații la fața locului, iar preparatele din gastronomia bănățeană, precum și expoziții de etnografie și fotografie veche au bucurat spectactorii.
La Casa de cultură din Sânnicolau Mare au intrat în competiție localitățile: Dudeștii Vechi, Sânpetru Mare, Valcani, Beba Veche, Comloșu – Mare și Sânnicolau – Mare. În cadrul unui spectacol de 8 ore, folclorul bănățean și-a prezentat măiestria prin jocuri și cântece autentice, asezonate cu elemente de coregrafie ale etniei sârbe, croate, maghiare și bulgare și ”givanul” dulce al bunicilor și străbunicilor. Colecționari pasionați din județul Timiș și-au scos din ”lada de zestre” și din ”credeț” costumele populare, frumos apretate, moștenite de la bunici, preparate din caietul de rețete, îngălbenite de vreme, și fotografii vechi.
Ultima etapă a Festivalului – Concurs Lada cu Zestre a avut loc în 1 – 2 aprilie, la Găvojdia și Nițchidorf. Au fost două spectacole cu un total de peste 12 ore de spectacol folclor, cu cântece și dansuri tradiționale, grai bănățean, expoziții de artă populară, meșteșuguri tradiționale, gastronomie tradițională și peste 300 de artiști.
La Căminul Cultural din Găvojdia competiția a continuat cu localitățile: Fârdea, Boldur, Criciova, Coșteiu, Belinț, Pietroasa, Făget și Găvojdia, care au oferit un spectacol folcloric de 6 ore. Din program au făcut parte jocuri ca Bătuta și Călușarul din zona Făgetului, dubași din Făget, Povergina, Begheiu Mic și Pietroasa, soliști vocali și instrumentiști, recitatori în grai bănățean și obicei de nuntă de la Boldur. Papanași, sarme, ișler sau păsulă bătută sunt câteva din preparatele care vor fi prezentate la gastronomie. Din zona Făgetului au fost demonstrații de olărit, pielărit și sculptură în lemn.
La Căminul Cultural din Nițchidorf s-a desfășurat ultima etapă a Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre”. Au participat localitățile: Giroc, Timișoara, Recaș, Pișchia, Racovița, Chevereșu Mare, Moravița, Remetea Mare, Jamu Mare, Topolovățu Mare și Nițchidorf. Sute de artiști, un spectacol folcloric de 6 ore, expoziții etnografice și de gastronomie tradițională au alcătuit la Nițchidorf harta unui patrimoniu cultural divers și frumos conservat. Expoziții de etnografie diverse, peste 200 de preparate gastronomice, cu meniu de nuntă, expoziții cu mânare de post sau alte delicatese care alcătuiesc memoria și gustul bunicilor și străbunicilor au conturat imaginea unui spațiu timișean divers și multicultural.
Juriul festivalului a fost alcătuit din următorii membri: la secțiunea Coregrafie: Nicolae Stănescu, Marius Ursu, Peri Vasile, la secțiunea Muzical: prof. Carmen Popovici – Dumbravă, prof. Marius Cîrnu, prof. Remus Vălungan, la secțiunea Poezie dialectală /Teatru Popular: Felicia Stoian, dr. Adela Popa, la secțiunea Expoziții /Colecții: dr. Maria Hadiji, Alina Mafa și la secțiunea Gastronomie: prof. Mărioara Pisat, chef Nicolaie Tomescu.
Până după sărbătorile pascale, juriul are o misiune grea. Trebuie să delibereze și să stabilească câștigătorii.