În contextul modificărilor legislative care afectează situația deja dificilă pe care o traversează sistemul judiciar, Tribunalul Timiș atrage atenția asupra dificultăților majore cauzate de neajustarea schemelor de personal la volumul de activitate al instanțelor din județul Timiș.
Instituția transmite că instanțele din județul Timiș – Tribunalul Timiș, Judecătoria Timișoara, Judecătoria Lugoj, Judecătoria Deta, Judecătoria Sânnicolau Mare și Judecătoria Făget – se confruntă cu o „situație critică” determinată de neajustarea schemelor de personal în raport cu creșterea constantă a volumului de activitate.
În perioada 2022-2024, volumul cauzelor aflate pe rol a crescut cu aproximativ 15% anual, atingând în anul 2024 cifra de 122.304 dosare, față de 90.176 dosare în 2022. Cu toate acestea, numărul posturilor de judecător și grefier a rămas neschimbat, respectiv 127 de judecători și 192 de grefieri la nivelul județului și nici aceste posturi nu sunt ocupate în integralitate.
„Subdimensionarea schemelor de personal este, așadar, problema fundamentală care generează efecte în cascadă. Încărcătura medie rezultată, de aproape 1000 de dosare pe an pentru fiecare judecător și grefier, se traduce într-o presiune zilnică insuportabilă. Raportat la cele aproximativ 200 de zile lucrătoare, aceasta înseamnă o medie de cinci dosare pe zi, fiecare dosar necesitând o multitudine de operațiuni complexe: transpunerea riguroasă a datelor în sistem, emiterea și verificarea actelor de procedură, studiul aprofundat al legislației și probatoriului, conducerea ședințelor de judecată, deliberarea, motivarea în termen legal a hotărârilor și, în final, comunicarea acestora. Această presiune a transformat munca suplimentară, efectuată atât în zilele lucrătoare, cât și în cele de repaus săptămânal, dintr-o excepție într-o regulă nescrisă, o condiție sine qua non pentru a evita colapsul administrativ și procedural. Consecințele acestei suprasolicitări cronice sunt deja vizibile și alarmante. Starea de sănătate a personalului se degradează accelerat, majoritatea colegilor confruntându-se cu afecțiuni devenite profesionale: spondiloze, scolioze, migrene, disfuncții vizuale și sindromul de epuizare profesională, cunoscut ca „burnout”, a informat Tribunalul Timiș.
Situația este deosebit de gravă în cadrul următoarelor instanțe: Judecătoriei Sânnicolau Mare, care înregistrează o încărcătură anuală de 2.131 dosare/judecător și 1.154 dosare/grefier; Judecătoriei Deta, unde încărcătura anuală pe judecător este de 2.124 dosare, iar pe grefier de 1.402 dosare. În plus, întreaga activitate arhivistică a acestei instanțe este gestionată de un singur post de grefier arhivar, responsabil cu un volum impresionant de aproximativ 7.000 de dosare anual; Judecătoriei Timișoara, cea mai mare judecătorie din țară, unde în 2024 au fost gestionate 71.228 de dosare, cu o încărcătură anuală medie de 1.512 dosare/judecător și 1.287 dosare/grefier, în timp ce schema de personal a rămas neschimbată.
„În lipsa unor măsuri urgente, consecințele directe vor include: limitarea programului compartimentelor cu publicul; prelungirea termenelor de preluare fizică a documentelor; creșterea duratei soluționării proceselor; sistarea unor servicii considerate neesențiale, precum: scanarea documentelor din dosare, preluarea corespondenței în aceeași zi și serviciul de informare telefonică. (…) Tribunalul Timiș își exprimă speranța că acest semnal de alarmă va fi recepționat cu responsabilitate și va conduce la identificarea de soluții pentru adaptarea schemelor de personal la realitățile curente ale activității judiciare”, a transmis Tribunalul Timiș.