Și medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara ne sfătuiesc să avem grijă ce și cât de mult mâncăm, în perioada sărbătorilor de iarnă.
„Deși sunt cele mai apreciate mâncăruri de Crăciun, printre ele numărându-se salata de boeuf, sarmalele, friptura de porc, toba, caltaboșul, cârnații sau ouăle umplute, acestea sunt și cele mai puțin prietenoase cu stomacul, pancreasul, ficatul sau colecistul. De sărbători, putem gusta orice, dar nu oricât. Putem mânca friptură de porc, cârnați, tobă, caltaboș, dar toate însumate să nu depășească 150-200 de grame. Le putem asocia cu legume, pentru ca alimentația să fie una mai echilibrată. Supele și ciorbele de zarzavat determină o satietate precoce și ne ajută să limităm cantitatea de alimente pe care o mâncăm și astfel să evităm abuzul alimentar. Iar, atunci când vorbim de “vedetele” mesei de Crăciun, trebuie să avem și mai mare grijă. Mai bine puțin și mai diversificat. Și vorbim de sarmale, care ar fi bine să fie făcute cu carne slabă, iar salata de boeuf ar fi de preferat să nu aibă maioneză (aceasta poate fi înlocuită cu iaurt). La desert putem gusta cozonac sau prăjituri (se pot folosi îndulcitori sau ștevie în loc de zahăr), dar în cantitate moderată. Deși, mai bine alegem un fruct”, a explicat Irina Goga, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.
De asemenea, medicul timișorean ne recomandă o plimbare în aer liber de măcar jumătate de oră după fiecare masă. Totodată, este important ca persoanele care suferă de o boală cronică să nu întrerupă medicația, indiferent ce aleg să mănânce.
„Crăciunul este despre iubire, liniște sufletească, bucurie și armonie, nu despre mâncare”, a precizat Irina Goga.