Scutirea de impozit pe venit, de care beneficiază angajații din IT, construcții și cercetare, despre care tot mai multe voci afirmă că va fi eliminată, provoacă deja nemulțumiri. O astfel de măsură va crea probleme în toate domeniile, anticipează omul de afaceri din Timișoara, Horațiu Rada.
„În viziunea celor care conduc țara, continuitatea este imposibilă”, se pronunță omul de afaceri Horațiu Rada, manager la cea mai importantă și activă companie de servicii de rețele și intalații electrice din Timiș.
Scutirea de impozit pe venit, de care beneficiază angajații din IT, construcții și cercetare, a fost luată la ochi de guvernanți, care vor să o elimine. În piață deja sunt multe voci care spun că ar fi o măsură cu impact negativ major în piața muncii!
„Deficitul de forță de muncă va fi și mai mare, vom rămâne fără oameni și nu vom mai avea cu cine lucra. Oricum este foarte dificil să califici și să formezi un angajat, totul a picat în ultimii ani pe umerii companiilor din domeniu pentru că nu am mai avut școlile profesionale și de meserii. După ce ne-am chinuit să formăm oamenii, dacă intențiile guvernanților se materializează, vom pierde semnificativ personal în detrimentul firmelor din alte țări, așa cum s-a mai întâmplat în trecut”.
Horațiu Rada mai spune că facilitățile oferite de stat în 2018 angajaților din construcții au avut un efect benefic. A fost o ”așezare” pe baze corecte a situației salariilor, a însemnat o stabilizare prin eliminarea fluctuației de personal, a prins consistență piața muncii din domeniu. Angajații au preferat să muncească acasă, acolo unde au stat alături de familii și s-au putut bucura de o viață normală. S-a redus semnificativ exodul de calificați spre alte țări, chiar s-a întâmplat ca mulți dintre cei plecați în anii de dinainte să se întoarcă la locurile de muncă anterioare. O schimbare, așa cum gândesc guvernanții, nu ar face altceva decât să ne reântoarcă la vremurile de dinainte: plecarea meseriașilor din țară, muncă la gri, cu tot impactul social derivat.
România tocmai se pregătește să pornească Planului Național de Redresare și Reziliență, care prevede proiecte mari, majoritatea bazate pe investiții în infrastructură. Dacă sectorul construcțiilor va fi afectat, va pierde facilitățile și condițiile optime pentru angajați, cum anume se vor descurca angajatorii să-și mențină personalul și și să lucreze performant?
”Ne confruntăm cu o creștere alarmantă a prețurilor la materiale, numai fierul și-a dublat costul recent, dar nici celelalte nu mai costă la fel, toate au indexări de 20-30-40%. Eliminarea facilităților va lovi în angajați și vom avea din nou o criză a forței de muncă. În 2-3 ani vom reveni la situația în care vom ”vâna” un electrician bun sau un instalator. Cum va face România rost de angajați ca să implementeze PNRR? Sectorul constructiilor a fost declarat sector strategic pentru economie, s-au răzgândit oare guvernanții? Dacă au în plan să schimbe fața acestei țări și să mizeze pe investiții în infrastructură ar trebui să se mai gândească puțin înainte de a lua măsuri prin care să-și pună singuri bețe în roate.”, a mai completat Horațiu Rada.