O zonă forestieră de patru hectare va proteja Timișoara, în viitor. Miercuri, în prezența ministrului Mediului, Mircea Fechet, la Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara (USVT) a avut loc semnarea unui contract de finanțare în acest sens, depus de instituție prin PNRR. Proiectul prevede înființarea unei perdele forestiere de protecție în cadrul instituției.
Astfel, în zona de nord a orașului, pe o suprafață de 3,96 de hectare, pe limita de proprietate a instituției de învățământ, va fi înființată o perdea de protecție forestieră, cu beneficii multiple pentru oraș.
„Efectul unei astfel de perdele forestiere pentru Timișoara este foarte important, mai ales în actualul context al schimbărilor climatice. Prin această perdea forestieră vom încerca să compensăm și să reducem efectele negative ale schimbărilor climatice asupra orașului, să reglăm microclimatul la nivelul zonei de intervenție, adică partea de nord a orașului, pe teritoriul a două UAT-uri, Timișoara și Dumbrăvița. Va fi o reglare a microclimatului atât din punct de vedere termic, cât și o barieră de protecție împotriva curenților de aer, cu efecte pozitive asupra culturilor agricole și a resurselor de apă”, a afirmat Dorin Camen, decan al Facultății de Inginerie și Tehnologii Aplicate.
Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara a mai inițiat în ultimii ani proiecte de înființare a unor perdele forestiere sau realizarea unor spatii verzi, printre care se numără cele de la Stațiunea Didactică a USVT cât și din incinta Campusului universitar al instituției.
Valoarea proiectului semnat miercuri este de aproape 280.000 lei, iar Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara se pregătește să acceseze și alte fonduri pe măsuri similare precum cele privind Pădurile Urbane.