Evenimentul a fost o adevărată sărbătoare a creativității, reunind peste 160 de înregistrări de brevete și cereri de brevete până la proiecte de cercetare științifică și educaționale. La Inventica 2025 au participat parteneri din Austria, Bulgaria, Republica Moldova, Malaezia și Taiwan.
Succesul obținut la Inventica 2025, un salon cu tradiție, organizat de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” și Institutul Național de Inventică Iași, este o reflectare directă a muncii asidue de cercetare științifică și inovare desfășurată în laboratoarele și centrele de cercetare ale UPT sub egida Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic „Politehnica 2020”.
Din echipa UPT prezentă la salonul de la Iași, coordonată de ș.l.dr.ing. Corneliu Birtok-Băneasă, au făcut parte și 3 studenți doctoranzi.
Universitatea Politehnica Timișoara a participat la Salonul Internațional Inventica 2025 cu 12 brevete/proiecte:
Riglă în infraroșu – invenția se referă la o riglă în infraroșu utilizată pentru măsurarea dimensiunilor liniare.
Sistem de monitorizare pentru controlul limitelor de viteză ale vehiculelor pe drumurile publice – invenția se referă la un sistem electric fix pentru prevenirea accidentelor cauzate de viteza excesivă pe segmentele de drum public cu restricții de viteză pentru vehicule.
Dispozitiv de captare și recuperare a aerului pentru motoare de camioane și autobuze mari – dispozitiv destinat operațiunilor de captare, recuperare, inversare, filtrare și tratare a fluidelor, cu aplicabilitate în orice domeniu care implică circulația fluidelor, elementele sale componente adaptându-se în funcție de reologia fluidului (aer, apă, ulei, gaz lichefiat etc.).
Îmbunătățirea rezilienței și sustenabilității climatice prin modularitate și flexibilitate în proiectarea arhitecturală – lucrarea prezintă avantajele combinării flexibilității și modularității prin practicile arhitecturale într-un argument puternic pentru designul sustenabil.
Sudabilitatea cu ultrasunete a compozitelor create prin fabricație aditivă – un studiu care investighează comportamentul la sudare cu ultrasunete a compozitelor fabricate aditiv, armate cu materiale precum fibra de sticlă, Kevlar (K) și sârma de cupru. Aceste compozite sunt structurate într-o configurație sandwich cu diverse tipuri de armătură și sudate folosind tehnologia cu ultrasunete.
Sistem și metodă pentru determinarea rezistenței electrice la suprafața de contact – invenția se referă la un sistem pentru măsurare a valorilor curentului și tensiunii printr-o probă a cărei rezistență foarte mică urmează a fi determinată și la o metodă pentru determinarea cu precizie a acesteia sau pentru determinarea rezistenței electrice la contactul dintre fețe, pentru o probă de tip sandwich.
Aliaje de aluminiu pentru jante auto – datele experimentale au fost colectate și prelucrate statistic. Scopul a fost de a stabili corelații între dimensiunea granulelor (considerată un parametru dependent) și elementele de compoziție chimică care influențează rafinarea granulelor.
Dispozitiv electrostatic pentru măsurarea tensiunii electrice cu element indicator optic – invenția se referă la un dispozitiv electrostatic pentru măsurarea tensiunilor electrice înalte în echipamentele electrice și energetice și în echipamentele medicale radiologice și radioterapeutice.
Instalație de filtrare asistată fotocatalitic pentru tratarea apei potabile – invenția se referă la o instalație de filtrare asistată fotocatalitic, de tip multistrat, având un dublu rol: de reținere a poluanților apei ca sistem de filtrare și/sau degradare a poluanților apei și ca sistem fotocatalitic care necesită utilizarea unei surse de lumină de tip UV.
Grup diferențial autoadaptiv – invenția se referă la o cutie de viteze destinată asigurării transmisiei automobilelor electrice, cu scopul de a reduce consumul de energie și de a crește autonomia energetică.
Aplicație inovatoare a energiei solare concentrate pentru testarea acoperirilor hibride cu barieră termică – introduce o metodă nouă pentru testarea acoperirilor hibride cu barieră termică (TBC), care sunt critice pentru turbinele utilizate în sistemele de propulsie și de energie solară concentrată (CSP).
Acoperire NiCr cu adaos de Ti fabricată prin placare cu laser pentru plăci bipolare – noutatea cercetării constă în combinarea sinergică a unui material de bază ieftin și ușor disponibil, cum ar fi oțelul cu conținut scăzut de carbon, cu o acoperire de înaltă performanță, fabricată prin procedeul de placare cu laser. Adăugarea de titan (Ti) în cadrul acoperirilor pe bază de NiCr și depunerea pe substraturi de oțel cu conținut scăzut de carbon prezintă o modalitate inovatoare de fabricare a plăcilor bipolare de înaltă performanță pentru celulele de combustie cu membrane de schimb de protoni (PEMFC).