Cinci medici și o asistentă, angajați în cadrul Spitalului Municipal Timișoara, au fost trimiși în judecată pentru luare de mită. Mai precis, în vara acestui an, cadrele medicale au fost prinse în timp ce primeau șpagă de la bolnavi de cancer sau de la aparținătorii lor.
„Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș a finalizat cercetările în 6 dosare având ca obiect săvârșirea mai multor infracțiuni de luare de mită. Astfel, într-o cauză s-a dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, medic chirurg la un spital din mun. Timișoara, sub măsura preventivă a controlului judiciar, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, prev. de art. 289 alin. (1) din C.p. rap. la art. 6 din Legea 78/2000. Cu privire la alți 5 inculpați, asistenți medicali și medici la un spital din mun. Timișoara, s-au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, prev. de art. 289 alin. (1) din C.p. rap. la art. 6 din Legea 78/2000”, a informat Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș.
Din probatoriul administrat de procurorul de caz a rezultat următoarea situație de fapt:
Față de primul inculpat s-a reținut că acesta, în calitate de medic în cadrul unui spital din mun. Timișoara, în cursul anului 2024, în exercitarea atribuțiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit o sumă de bani de la aparținătorul unui paciente aflate sub tratament, fără a fi îndreptățit la primirea unei sume suplimentare de bani față de cea decontată unității spitalicești de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Față de al doilea inculpat s-a reținut că acesta, în calitate de medic în cadrul unui spital din mun. Timișoara, în cursul anului 2024, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în exercitarea atribuțiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit diferite sume de bani de la 11 pacienți (sau aparținători ai acestora) aflați sub tratament sau supuși unor intervenții medicale, fără a fi îndreptățit la primirea unei sume suplimentare de bani față de cea decontată unității spitalicești de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Față de al treilea inculpat s-a reținut că acesta, în calitate de medic în cadrul unui spital din mun. Timișoara, în cursul anului 2024, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în exercitarea atribuțiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit diferite sume de bani de la 12 pacienți (sau aparținători ai acestora) aflați sub tratament sau supuși unor intervenții medicale, fără a fi îndreptățit la primirea unei sume suplimentare de bani față de cea decontată unității spitalicești de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Față de al patrulea inculpat s-a reținut că acesta, în calitate de medic în cadrul unui spital din mun. Timișoara, în cursul anului 2024, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în exercitarea atribuțiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit diferite sume de bani de la 4 pacienți (sau aparținători ai acestora) aflați sub tratament sau supuși unor intervenții medicale, fără a fi îndreptățit la primirea unei sume suplimentare de bani față de cea decontată unității spitalicești de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Față de a cincea inculpată s-a reținut că aceasta, în calitate de asistentă în cadrul unui spital din mun. Timișoara, în cursul anului 2024, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în exercitarea atribuțiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit diferite sume de bani de la 12 pacienți (sau aparținători ai acestora) aflați sub tratament sau supuși unor intervenții medicale, fără a fi îndreptățită la primirea unei sume suplimentare de bani față de cea decontată unității spitalicești de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Față de al șaselea inculpat s-a reținut că acesta, în calitate de medic la un spital din mun. Timișoara, în cursul anului 2024, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în exercitarea atribuțiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit diferite sume de bani de la 10 pacienți (sau aparținători ai acestora) aflați sub tratament sau supuși unor intervenții medicale, fără a fi îndreptățit la primirea unei sume suplimentare de bani față de cea decontată unității spitalicești de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
„Cei 6 inculpați se aflau sub măsura controlului judiciar. Menționăm că rechizitoriul, împreună cu cele 5 acorduri de recunoaștere a vinovăției încheiate, însoţite de dosarul cauzei, au fost trimise spre competentă soluționare Tribunalul Timiș”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș.