Situată în largul coastei Croației, în Marea Adriatică, Baljenac este o insulă minusculă acoperită de o serie de ziduri din piatră dispuse în așa fel încât, de sus, pare să fie o amprentă digitală uriașă.
Insula Baljenac are forma ovală și este acoperită de o rețea de 23 de kilometri de ziduri din piatră. La prima vedere pare un labirint străvechi, dar, de fapt, pereții sunt mult mai recenți și au fost ridicați pentru a proteja culturile agricole de vânt.
Insula este nelocuită, însă oamenii care s-au stabilit pe Kaprije, o altă insulă aflată foarte aproape, fac aici agricultură și au ajuns la concluzia că aceste ziduri le vor proteja culturile de vânt. Este o tehnică folosită și în alte părți ale Europei, cum ar fi Anglia sau Irlanda, dar nicăieri zidurile nu arată la fel de interesant ca pe insula Baljenac.
Insula are o suprafață de doar 0,14 kilometri pătrați, dar are 23 de kilometri de pereți ridicați prin așezarea unor pietre unele peste altele.
Se crede că cea mai mare parte a rețelei de ziduri din piatră a fost ridicată în secolul al XIX-lea, însă atât Baljenac, cât și Kaprije au fost refugii sigure pentru creștini în timpul cuceririlor otomane din secolele al XVI-lea și al XVII-lea, așa că o parte din ziduri ar putea fi mai vechi.
Sursa: Digi24.ro