Cultura

Noaptea Filozofiei revine la Timișoara

• Bookmarks: 4


Institutul Francez din Timișoara vă provoacă, pe 20 mai, la o noapte de reflecție după această perioadă năucitoare prin care am trecut cu toții.

Noaptea Filosofiei – un eveniment de amploare internațională, care a cunoscut un enorm succes la Paris, Londra, Berlin sau New York – ajunge
astfel pentru a doua oară în România, în viitoarea Capitală Europeană a Culturii 2023. Ediția din 2022, europeană prin temele abordate și prin invitații din toată Europa, va avea loc în timpul Președinției franceze a Consiliului UE și va avea ca temă generală „(Re)Construim împreună”.
Scopul acestui eveniment este „de a arăta filosofia într-o altă lumină – noaptea.”

De aceea, Noaptea Filosofiei este gândită ca un parcurs nocturn, filosofic și festiv, care pornește de la Institutul Francez spre alte două locații din oraș: La Două Bufnițe și Casa Artelor, unde, cu participarea extraordinară a unor filosofi și intelectuali din România, Franța, Germania și Serbia, se vor desfășura dezbateri, conferințe, proiecțiiși performance-uri. Printre invitații de anul acesta selectați de curatorii evenimentului – Raphael Zagury-Orly și Cornel-Florin Moraru – se numără:
Camille de Toledo, Ludger Schwarte, Laurence Joseph, Zona Zarić, Dragan Prole, Andrea Perunović, Cristian Iftode, Marcel Tolcea, Constantin Vică, Cristina Voinea, Dana Marincu, Ruxandra Demetrescu, Radu Uszkai, Emilian Mihailov și mulți alții.

Tematicile abordate sunt diverse, mergând de la artă la sociologie, de la etică la politică și moralitate, atingând problemele acute ale societății de azi, precum dialogul dintre știință și filosofie; etica și estetica inteligenței artificiale; partea întunecată a moralității; falsul din spatele „fake news-urilor”; rolul artei în vremuri tulburi; relația cu „fantomele istoriei”; dilemele războiului.

Pentru că filosofarea este o abilitate înnăscută a celor mici, în cadrul evenimentului vor avea loc ateliere de filosofie care le sunt special dedicate copiilor și adolescenților. O serie de evenimente speciale completează programul Nopții Filosofiei la Timișoara: carte blanche artistei Nathalie Rodach care va susține un artist talk pentru instalația N’oublie pas l’hiver; DJ set cu filosoful și DJ-ul Florin-Cornel Moraru.

Programul complet este disponibil pe site-ul Institutului Francez, iar informații în timp real sunt transmise pe pagina de Facebook.

4 recommended
comments icon0 comments
0 notes
45 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.