Administratie

Primăria Timişoara contestă punctajul Ministerului Sănătăţii acordat proiectului noii maternităţi din zona Balta Verde

• Bookmarks: 4


Primăria Municipiului Timişoara contestă punctajul acordat de Ministerul Sănătăţii pentru noua Maternitate, în vederea obţinerii de fonduri nerambursabile prin Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare (PNRR) – Componenta C12 Sănătate – I.2. În urma evaluării proiectelor, Maternitatea nouă a primit un punctaj de 60 de puncte din 100, deşi, conform estimărilor interne ale aparatului de specialitate, aceasta ar fi trebui să fie de cel puţin 69. Punctajul estimat ar fi încadrat proiectul noii maternităţi pe lista de proiecte care să primească finanţare.

„Facem următorul pas firesc în această procedură şi depunem contestaţie. Solicităm reevaluarea proiectului, pentru că avem un proiect matur, îndeplinim criteriile de evaluare şi nu este deloc clar unde am fost depunctaţi. Ministerul Sănătăţii nu ne-a dat o motivare a punctajului şi asta ne ridică nişte semne de întrebare. Pentru că, totuşi, vorbim de fonduri publice, care vin de la Comisia Europeană şi trebuie să existe o transparenţă a alocării acestor bani. Sunt sigur că Ministerul Sănătăţii are fie opţiunea suplimentării fondurilor, fie un fond de urgenţă pentru contestaţii, aşa cum ar fi normal în cazul în care există contestaţii întemeiate. De asemenea, mă aştept ca această contestaţie a noastră să fie evaluată de o altă comisie, dacă se poate independentă politic şi de Ministerul Sănătăţii”, transmite primarul Dominic Fritz.

Până în data de 20 ianuarie 2023, Primăria nu a primit raportul evaluării, deşi termenul de depunere al contestaţiilor este 26 ianuarie. Echipele Primăriei pregătesc contestaţia, care va fi depusă la începutul săptămânii viitoare. Proiectele câştigătoare au fost anunţate în dimineaţa datei de 11 ianuarie, printr-o conferinţă de presă, deşi rezultatele finale au fost raportate pe platforma dedicată PNRR doar în seara zilei respective. În momentul conferinţei de presă a Ministerului, echipele din cadrul Primăriei, împreună cu proiectantul, încă pregăteau răspunsurile pentru cererile de clarificări pe care le-a cerut Ministerul Sănătăţii.

Reamintim că proiectul pentru construcţia unei maternităţi noi în zona Balta Verde are autorizaţie de construire emisă, fiind posibilă lansarea licitaţiei de execuţie. Costul de realizare al investiţiei este de 683.636.275,88 lei (fără TVA), echivalentul a 138.161.370,20 euro (fără TVA). Din cauza acestui cost ridicat, investiţia nu poate fi susţinută doar din bugetul local, fiind necesară accesarea unei finanţări naţionale sau europene.

Totodată, Ministerul Sănătății a calculat că nici dotarea spitalului de copii din Timișoara nu acumulează punctele suficiente pentru atragerea fondurilor.

Singurele proiecte din Timiș care ar urma să beneficieze de finanțarea prin PNRR sunt Institutul Oncologic din Timișoara și construcția unui nou spital în Lugoj.

4 recommended
comments icon0 comments
0 notes
64 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *