Sanatate

S-a deschis sezonul. Sfaturi practice în caz de muscatură de capușă

• Bookmarks: 3


Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” avertizează că s-a deschis sezonul căpușelor și ne dau câteva sfaturi, utile în cazul în care avem de-a face cu aceste insecte.

Medicul Daniela Mihalcea, medic primar boli infecţioase:

”Căpuşele se găsesc în zonele cu iarbă şi umiditate crescută (păduri, parcuri, pajişti, tufişuri). Infecţiile la om apar sezonier, în perioada când căpuşele sunt active, din aprilie până în noiembrie. Căpuşa ajunsă pe pielea omului, îşi caută pentru fixare o zonă “convenabilă”, într-un timp care poate dura chiar şi câteva ore. Mărimea căpuşei creşte, pe măsură ce se hrăneşte cu sânge. Prin muşcătura, îşi introduce capul sub piele, un segment al gurii de forma tubulara, care are de o parte şi altă doi cleşti, care au rolul de fixare. Căpuşele pot elimina prin salivă diverşi agenţi patogeni.

Măsuri de prevenire a expunerii la căpuşa:

 • Evitaţi zonele cunoscute cu expunere foarte mare la căpuşe
 • La iarbă verde purtaţi îmbrăcăminte de culoare deschisă, să se vadă mai uşor căpuşele; acoperiţi-vă braţele şi picioarele, trageţi şosetele peste pantaloni; încălţăminte deschisă la culoare, fără orificii sau decupaje
 • Folosiţi pleduri şi pături pentru picnic, iar acestea să fie de culoare deschisă
 • În drumeţii mergeţi pe mijlocul cărării, evitaţi să atingeţi cu corpul plantele din jur
 • Folosiţi substanţe repelente, spray-uri împotriva căpuşelor (atenţie la contraindicaţii la gravide, la copii)
 • Pentru excursii mai lungi, se poate aplica pe haine, încălţăminte şi echipamente, un insecticid pe bază de permetrina 0,5 %
 • Dacă dormiţi în natură, pe pământ sau în cort, folosiţi plase anti insecte în jurul patului şi folie de protecţie
 • La sosirea acasă, verificaţi atent bagajele, hainele şi mai ales animalele de companie.
 • Faceţi duş zilnic. La duş, verificaţi cu atenţie prezenta vreunei căpuşe, mai ales în părţile moi, cu piele fină (sub braţe, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor, ombilic, pielea păroasă a capului). La nevoie, puteţi verifica folosind oglinda sau lupa.
 • Tratarea hainelor folosite în zonele posibil contaminate cu căpuşe, prin spălarea şi uscarea cel puţin 1h cu aer cald/fierbinte.
  Este recomandată identificarea precoce a căpuşei pe corp, pentru a scădea cât mai mult riscul de boala produsă prin muşcătură de căpuşa:
 • Pentru a transmite Boala Lyme, căpuşa trebuie să se fixeze şi să se hrănească cel puţin 24-72 ore
 • Virusul care provoacă Encefalita de Căpuşa se transmite din momentul în care căpuşa începe hrănirea

Scoaterea căpuşei:

 1. Este recomandat ca îndepărtarea/extragerea completă a căpuşei să se facă în camera de gardă a unui spital de urgenţă, de către medical chirurg, şi cât mai curând după muşcătura căpuşei
  Este important să se înlăture căpuşa în totalitate, fără a rupe partea posterioară a corpului, iar capul să rămână înfipt în rană.
 2. După extragerea căpuşei, se recomandă consultarea unui serviciu de Boli Infecţioase, pentru a aprecia oportunitatea unei profilaxii antibiotice
  Nu încercaţi folosirea de căldura sau diferite substanţe pentru a neutraliza căpuşa. Aceasta se poate adânci mai mult în piele, să elibereze o cantitate mai mare de salivă, sau vărsarea conţinutului stomacal al căpuşei în rana, crescând riscul de infecţie.
  În situaţia în care nu puteţi apela la serviciul medical, se poate scoate căpuşa, folosind o pensetă cu vârf subţire, în unghi; penseta se fixează cât mai aproape de punctul de acces al înţepăturii. Se trage lent, uniform, cât mai drept, fără a învârti, cu atenţie să nu zdrobiţi striviţi căpuşa. Ulterior dezinfectaţi cu apă şi săpun, apoi aplicaţi o soluţie antiseptică. Mâinile salvatorului se protejează cu mănuşi sau tifon.”
3 recommended
comments icon0 comments
0 notes
109 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.