Afecțiunile ficatului și ale căilor biliare sunt diagnosticate rapid și eficient la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.
Reprezentanții unității medicale anunță că realizează colangio-RMN, o investigație imagistică non-invazivă, neiradiantă, utilă în examinarea patologiilor sistemului biliar și pancreatic, ce include ficatul, vezica și căile biliare, canalul pancreatic și pancreasul.
„Avantajul unei asemenea investigații este dat de posibilitatea diagnosticării și evaluării patologiilor extraductale (nu doar a celor din căile biliare) și parenchimatoase (ale organelor cavității abdominale – ficat, pancreas, splină, rinichi). Colangio-RMN se recomandă pentru identificarea anomaliilor congenitale la nivelul căilor biliare, leziunilor chistice pancreatice, identificarea unor traume la nivel pancreatic sau biliar, în cazul unor suspiciuni de pancreatită cronică, litiază coledociană, cancerul căilor biliare, canale biliare și pancreatice blocate sau îngustate. În plus, investigația este utilă în evaluarea pre sau postoperatorie a drenajului biliar, oferind o vizualizare optimă a ductelor biliare și a posibilelor variații anatomice”, a explicat Emil Stoicescu, medic rezident în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara.
Investigația poate fi făcută cu sau fără administrare de substanță de contrast intravenos. Potrivit medicului, comparativ cu alte metode de investigare a căilor biliare sau ale pancreasului, RMN-ul are o acuratețe foarte ridicată, putând scoate în evidență chiar și cele mai mici leziuni, greu de detectat prin alte metode.
„Cu alte cuvinte, oferă un diagnostic de precizie. Pregătirea pentru Colangio-RMN presupune “post alimentar” cu minim 6 ore înaintea examinării, pentru a reduce secrețiile abdominale, dar și pentru distensia vezicii biliare. În medie, durata unei asemenea proceduri imagistice este de aproximativ 45 minute și nu necesită internare”, a precizat medicul Emil Stoicescu.
Colangio-RMN se poate realiza în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.