Spitalul CFR din Timișoara are un aparat unic în România.
Este vorba de un enteroscop spiral motorizat, folosit în depistarea și tratamentul afecțiunilor de la nivelul intestinului subțire, aflat în dotarea Secției de Medicină Internă, în Compartimentul Gastroenterologie.
„Enteroscopia spirală motorizată se folosește îndeosebi la detectarea și tratarea afecțiunilor intestinului subțire. Aparatul este prevăzut cu un tub fin, flexibil, asemănător unui colonoscop, însă mai subțire, pe care se fixează o spirală ce permite avansarea, retragerea, dar și plierea ușoară a intestinului subțire. La unul dintre capetele mânerului este amplasat un motoraș integrat care învârte spirala spre celălat capăt. Dispozitivul are atașată o cameră video HD prevăzută cu o lumină foarte puternică. Enteroscopul spiral motorizat este conectat la un turn endoscopic de ultimă generație care oferă vizualizarea de imagini la o calitate superioară (4K)”, a informat unitatea medicală.
Potrivit reprezentanților Spitalului CFR din Timișoara, enteroscopia se recomandă doar în cazul în care rezultatele colonoscopiei și ale gastroscopiei sunt negative, dar pacienții prezintă hemoragii “oculte” (nu pot fi observate cu ochiul liber, dar apar la analizele de laborator) în materiile fecale, ce au o proveniență nespecificată, existând suspiciunea unor sângerări la nivelul intestinului subțire. Acestă sângerare inexplicabilă este principala indicație pentru examinarea cu ajutorul enteroscopului.
Sistemul endoscopic împreună cu aparatul aflat în dotarea Spitalului Clinic CF Timișoara au fost achiziționate cu fonduri europene, prin programul POIM destinat dotării unităților sanitare.