Carnea este cunoscută ca un aliment bogat în fier, care ne ajută în lupta cu anemie, dar este şi o sursă recunoscută de proteine.
Unii dintre noi, însă, nu consumă carne, fie că sunt vegetarieni, fie din alte motive. Astfel, pentru a nu se anemia, există şi legume care pot înlocui carnea din acest punct de vedere.
Studiile arată că o legumă banală pe care oricine o are în casă conţine mai mult fier decât carnea. Sigur, condiţia este ca această legumă să fie preparată într-un anume fel.
Nutriţioniştii arată că, un cartof mare şi copt conţine de trei ori mai mult fier decât o porţie de 85 de grame de carne de pui.
Condiţia este ca, pentru a ne bucura de absorbţia fierului, cartofii să fie copţi, şi nu fierţi sau prăjiţi.
În cazul în care nu mâncaţi carne, cartofii copţi se pot asocia fie cu broccoli preparat la aburi, ardei gras, puţin caşcaval topit şi un pic de iaurt, fie cu brânză şi puţin mărar.
Cartofii sunt cultivați în peste 120 de țări și sunt consumați zilnic de peste un miliard de oameni. Ei conțin amidon, vitamina C, fibre, proteine și mult potasiu.
Cartoful (Solanum tuberosum) este o plantă erbacee din familia solanaceelor, cu flori albe sau violete și tulpini subterane terminate cu tuberculi de formă rotundă, ovală sau alungită.
Cartoful conține glicoalcaloizi, cum ar fi solanina și ciaconina. Acești alcaloizi, care protejează planta, se găsesc în special în frunze, germeni, vlăstari și fructe. Expunerea la lumină creşte conținutul de glicoalcaloizi din tuberculi.
Gătitul la temperaturi de peste 170 °C distruge parțial aceste substanțe. Glicoalcaloizii pot produce dureri de cap, diaree, crampe.
Expunerea la lumină produce înverzire prin sinteză de clorofilă, aceasta indicând cazurile în care tuberculii devin mai toxici. De aceea, nu este indicat să mai consumăm cartofi atunci când culoarea acestora, după decojire, devine verzuie.
sursa: antena3.ro