Un medic timișorean vine cu o serie de informații utile cu privire la riscurile și beneficiile radiațiilor, un subiect amplu discutat.
Astfel, Diana Manolescu, medic primar radiologie și imagistică medicală în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, explică faptul că investigațiile imagistice sunt sigure, dacă sunt folosite corect.
„Aprecierea riscului de expunere la radiații X în timpul diagnosticării imagistice sau a procedurilor terapeutice este un subiect mereu discutat. Riscul asociat cu o singură sau cu mai multe examene CT este redus, iar beneficiul este întotdeauna mult mai mare decât cel mai mic risc potențial. În cazul copiilor care sunt supuși acestor investigații, doza poate fi de până la 5 ori mai mică. De asemenea, datorită speranței de viață mai mare și pentru a reduce riscul cumulat la radiații, se recomandă pentru această categorie, utilizarea metodelor de diagnostic imagistic non-iradiant, cum ar fi ecografia sau examenul RMN. O bună cunoaștere a spectrului de radiații, a raportului dintre beneficiul unui diagnostic de calitate și începerea tratamentului vs. riscul expunerii, utilizarea adecvată și monitorizarea dozei fac ca aceste investigații imagistice să fie sigure pentru orice persoană”, spune medicul timișorean.
Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara transmite că a implementat protocoale low dose și ultra low dose, ceea ce înseamnă o examinare cu doză redusă de radiații cu aproape 70%, păstrând aceeași calitate a imaginii.
„Aparatura din cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara este digitalizată și are implementată limitarea dozei de radiații care protejează pacienții de expunerile accidentale sau de supraexpuneri”, a precizat Diana Manolescu.