Miercuri a fost marcată Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale, motiv pentru care reprezentanții Spitalului CFR din Timișoara a tras un semnal de alarmă cu privire la această afecțiune.
Potrivit medicilor timișoreni, aproape 50% dintre decesele cauzate de boli cardiovasculare au drept cauză hipertensiunea arterială. Însă, diagnosticată la timp, poate duce la evitarea unui infarct miocardic sau a unui accident vascular.
„Mulți o numesc ucigașul tăcut, și asta pentru că această afecțiune nu are simptome. (…) Nu puțini sunt cei care află că au o asemenea boală de abia după ce suferă un AVC sau un infarct. (…) Pentru a stabili diagnosticul de hipertensiune arterială este necesară, în primul rând, monitorizarea tensiunii arteriale în diferite momente, pe parcursul unei zile”, a explicat Stela Iurciuc, medic cardiolog în cadrul Spitalului CFR Timișoara.
Una dintre metodele recomandate pentru depistarea HTA este purtarea unui dispozitiv special, un holter tensional, care permite măsurarea tensiunii arteriale pe parcursul a 24 de ore. Spitalul Clinic CF Timișoara dispune de mai multe asemenea aparate care asigură urmărirea valorilor maxime și minime ale TA (tensiune arterială) pe parcursul unei zile, desfășurând activitățile obișnuite.
„Consultul medicilor cardiologi din spitalul nostru se face prin Ambulatoriul unității sanitare, pe baza trimiterii de la medicul de familie către medicul specialist. De altfel, prima suspiciune de HTA o are medicul de familie, care face și recomandarea de realizare a unor investigații mai complexe. Pe lângă montarea acestui dispozitiv, medicul cardiolog poate cere și efectuarea unor analize de sânge cu rezultatul carora să fie corelate datele furnizate de holter”, a detaliat medicul Stela Iurciuc.
Hipertensiunea arterială este factor de risc pentru mai multe boli: infarct miocardic, accident vascular cerebral, aritmii, insuficiență cardiacă, anevrism, cardiopatie ischemică, dar și pentru unele afecțiuni renale. Mai mult, adulții netratați corect până la vârsta de 55 ani dezvoltă modificări neurologice cerebrale cu declin cognitiv.
La nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, se estimează că peste 1,2 miliarde de oameni au hipertensiune arterială, majoritatea trăind în țări cu venituri medii și mici