O femeie care a ajuns în stare gravă la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, infectată cu AH1N1, a primit o nouă șansă la viață.
Impresionată de sprijinul oferit de medici, asistente și infirmiere, Luminița le-a trimis o scrisoare de mulțumire acestora, pentru că i-au salvat viața.
„Dacă Dumnezeu e sfânt / O spun fără temătură / doctorii sunt pe Pământ / oamenii Lui de legătură”, așa își încheie scrisoarea Luminița.
Femeia a fost internată timp de aproape o lună în cadrul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă. Aceasta a ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara în data de 9 februarie, în stare gravă, cu AH1N1. După numai câteva ore, starea ei de sănătate s-a deteriorat. Plămânii nu au mai putut să lupte împotriva virusului și au cedat. Imediat, femeia a fost transferată în Secția de Terapie Intensivă, unde a fost intubată. Mai mult, pentru a „pune plămânii în repaus“, a fost conectată la ECMO, un plămân artificial care preia funcțiile respiratorii și care realizează, practic, un bypass pulmonar. Astfel, se realizează o oxigenare extracorporală, iar plămânii au timp să se refacă.
“Timp de trei săptămâni nu am știut nimic. Dar ei au fost permanent, 24 din 24, alături de mine. Și au făcut o minune. M-au readus la viață! E primăvară, e frumos, iar viața pentru mine acum începe. Dumnezeu și medicii m-au readus la viață… Stimă. Recunoștință. Respect. Pentru “îngerii din Spitalul Victor Babeș”, spune Luminița M.
Medicii din cadrul unității medicale de la Pădurea Verde care s-au ocupat de pacientă povestesc că a fost vorba de un caz complex.
“A fost un caz complex. Viața Luminiței a atârnat de un fir de păr. A fost nevoie de două săptămâni de ECMO și de aproape o lună de ventilare mecanică. Mai mult, din cauza unei complicații, am cerut intervenția specialiștilor ORL, iar o echipă condusă de conf. dr. Delia Horhaț a venit în ajutorul nostru. Vreau, totodată, să le mulțumesc colegilor de la Școala de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Județean Timișoara, condusă de prof. dr. Dorel Săndesc, pentru suportul acordat. Luminița este a treia pacientă din acest an care a putut fi salvată folosind tehnica extracorporală de acordare a unui ajutor respirator prelungit, acel plămân artificial”, a afirmat Mirela Porosnicu, medic primar ATI în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.