Un semnal de alarmă cu privire la consumul în exces de antibiotice a fost tras de medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Asta în contextul în care luni, 18 noiembrie, este marcată Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice.
„Administrarea antibioticelor fără prescripție medicală, întreruperea tratamentului înainte de finalizarea acestuia, utilizarea antibioticelor pentru infecții virale, cum sunt răceala sau gripa, unde nu sunt eficiente. Sunt doar câteva dintre practicile ce conduc la creșterea rezistenței bacteriene”, a informat unitatea medicală.
Potrivit medicilor timișoreni, utilizarea iresponsabilă a antibioticelor pune în pericol sănătatea la nivel global prin creșterea rezistenței la bacterii. Iar ca rezultat, infecții banale care puteau fi tratate devin mortale din cauza ineficienței tratamentului.
„Antibioticele reprezintă o unealtă puternică în lupta împotriva bacteriilor. Ele reușesc, uneori într-un timp foarte scurt, să le inhibe dezvoltarea și chiar să le distrugă. Un alt mare avantaj al acestora îl reprezintă posibilitatea, în majoritatea cazurilor, de a fi prescrise pe cale orală, deci ușor de administrat chiar și acasă. Există, însă, și o latură negativă, ce poate apărea din cauza consumului excesiv de antibiotice. Administrate necorespunzător, acestea vor determina apariția bacteriilor mutante, rezistente, și chiar a unor superbacterii plurirezistente la mai multe antibiotice. Din momentul în care au realizat modul de a contracara efectele antibioticului, bacteriile vor transmite rapid și eficient informați cea nouă către celelalte bacterii, precum și la următoarele generații, cu reducerea posibilităților de tratament al infecțiilor. Antibioterapia trebuie luată în considerare cât mai rar și doar atunci când este necesară. Fiecare dintre noi poate contribui la reducerea riscului reprezentat de bacteriile rezistente prin respectarea strictă a indicațiilor medicului în ceea ce privește doza, ritmul și durata tratamentului cu antibiotic”, a explicat Ioana Malita, medic primar farmacologie clinică în cadrul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.