Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara vine cu o serie de sfaturi utile despre vaccinul împotriva encefalitei de căpușă, care poate fi administrat și în cadrul unității medicale.
„Vaccinul împotriva encefalitei de căpușă reprezintă cea mai eficientă metoda de protecție în prevenirea formelor severe ale bolii. Administrarea acestuia este recomandată tuturor persoanelor care locuiesc sau călătoresc în zone cu risc ridicat. Spre deosebire de alte boli transmise de căpușe, de exemplu boala Lyme, împotriva căreia nu există vaccin, encefalita de căpușă poate fi prevenită aproape în totalitate prin vaccinare. În România, cazurile de encefalită de căpușă sunt mai rare comparativ cu alte state europene”, a informat spitalul timișorean.
Serul se poate administra la orice vârstă, cu începerea schemei de vaccinare în lunile de iarnă, pentru a obține imunitatea înainte de începerea activității căpușelor primăvara. Vaccinul se administrează intramuscular, în regiunea deltoidiană a brațului sau subcutanat. Schema de vaccinare la adulți implică administrarea a 3 doze, urmate de rapeluri periodice, de regulă la fiecare 3-5 ani.
„Contraindicații: alergie cunoscută la oricare dintre componentele vaccinului; se amână pentru cel puțin 2 săptămâni administrarea în cazul bolilor acute (cu sau fără febră). Dintre cele mai frecvent întâlnite sunt durerea trecătoare la nivelul injectării, stare generală de rău, dureri de cap, greață, dureri musculare; mai puțin frecvent, edem, frisoane, febră, transpirație, vărsături, dureri articulare; rar diaree, alergie, creșterea în dimensiuni a ganglionilor”, a transmis Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.