Codul rutier din Grecia este unul dintre cele mai dure din Europa, polițiștii eleni putând lăsa pe loc șoferii fără permis, actele mașinii și plăcuțele de înmatriculare pentru o serie lungă de contravenții, printre care nepurtarea centurii de siguranță, vorbitul la mobil, aruncarea de obiecte pe geam sau parcarea ilegală.
În condițiile în care Grecia este una dintre destinațiile de vacanță preferate ale românilor, unii dintre ei s-au trezit penalizați drastic de polițiștii rutieri. De menționat că Republica Elenă sancționează draconic și consumul de alcool la volan, la unele concentrații în sânge fiind pedepse obligatorii cu închisoarea.
Subiectul codului rutier elen este dezbătut de turiștii români și pe rețelele de socializare, inclusiv pe pagina de Facebook Forum Grecia, unde sunt sunt postate avertismente, informații și chiar glume pe această temă
În codul rutier elen există numeroase contravenții care pot lăsa un șofer fără cele mai importante acte și fără plăcuțele de înmatriculare.
Astfel, potrivit Condițiilor de Călătorie în Grecia de pe pagina Ministerului Român al Afacerilor Externe, poliţia elenă aplică amenzi şi poate reţine permisul de conducere, actele autoturismului şi plăcuţele de înmatriculare pentru încălcări precum:
Folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului;
Circulaţia pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun;
Depăşirea şi încălcarea liniei continue;
Neoprirea la semnalele agentului de circulaţie;
Nerespectarea semnalelor semaforului;
Oprirea pe autostradă în locuri neamenajate;
Condusul pe contrasens.
Deținerea de detectoare de radar, chiar dacă nu sunt în funcțiune
Parcarea pe locurile pentru persoane cu handicap
Νerespectarea semnificației indicatorului „STOP la intersecţie”
Neutilizarea centurii de siguranță sau a căștii de protecție pentru motociclişti
Efectuarea de manevre periculoase
Aruncarea pe geam a unor obiecte care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident
Pe autostradă, limita maximă de viteză admisă este de 130 km/h, așa că trebuie să acordaţi atenţie indicatoarelor rutiere de limitare a vitezei. Sunt prevăzute limitări de până la 80 km/h în funcţie de condiţiile de drum, trafic, meteo, lucrări pe carosabil.
Depăşirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseşte cu amendă de 100 euro, iar cu peste 30 km/h cu amendă de 350 euro (în acest ultim caz se reţine şi permisul de conducere pentru 60 zile ).
Exemple de sancțiuni din codul rutier grec
Neutilizarea centurii de siguranță sau a căștii de protecție pentru motociclişti se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.
Utilizarea telefonului mobil de către conducătorul auto în mers, fără dispozitiv Bluetooth sau fără ca telefonul să fie plasat în loc special pentru activarea difuzorului se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.
Nerespectarea culorii roşii a semaforului se sancţionează cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile.
Νerespectarea semnificației indicatorului „STOP la intersecţie” se sancționează cu o amendă de 700 euro, ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 20 de zile.
Efectuarea de manevre periculoase se sancţionează cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 30 de zile, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.
Utilizarea pentru deplasare a benzii de urgență, indiferent de durată, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.
Circulaţia constantă a camioanelor grele și a autobuzelor pe banda din stânga sau utilizarea acestei benzi pentru depăşiri care surprind șoferii care circulă de drept pe această bandă se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.
Aruncarea pe geam, ȋn timpul mersului, de obiecte sau substanțe care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv țigările, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.
Chiar dacă aparatele anti-radar sau de detectare a radarelor poliției sunt tot mai puțin folosite în condițiile existenței de aplicații de călătorie precum Waze sau Google Maps, care pot include avertismente privind prezența echipajelor, ele nu trebuie aduse în Republica Elenă, care pedepsește șoferii și pentru simpla deținere a acestora.
Utilizarea sau deţinerea sistemelor anti-radar sau de detectare a radarului de către conducătorii mijloacelor auto pe drumurile publice din Grecia este interzisă prin lege.
Fapta constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de 2.000 euro (art. 103 din Codul Rutier elen prevede şi reţinerea pe loc a permisului de conducere pentru o perioadă de 30 zile, precum şi reţinerea actelor maşinii şi a plăcuţelor de înmatriculare auto pentru 60 zile).
MAE recomandă tuturor cetățenilor români, rezidenți sau cu domiciliul în Grecia, să se informeze cu strictețe asupra prevederilor legii elene, înainte de a se deplasa în această țară cu un autoturism cu numere de înmatriculare românești
sursa: hotnews.ro