Într-o localitate din Caraș – Severin, viața bate filmul! Comunitatea poate rămâne fără caminul cultural, casa parohială, stația de epurare, centrul de informare turistică și chiar dispensarul și farmacia.
Toate sunt bunuri ale primăriei din Ciclova Română și au fost scoase la licitație, după ce administrația locală a fost executată silit de o firmă de la care a cumpărat 200 de lămpi stradale, care nici măcar nu au fost folosite vreodată și zac de doi ani în cutii.
”Am fost anunțat telefonic că am o datorie catre o firmă, în baza unei facturi și a unui contract pentru achizitie de lampi stradale, 200 de lămpi. Nu este înregistrat, nu are viza CFP, nu este bugetat în bugetul local, nu îndeplinește nicio lege sau niciun articol din legea achizițiilor publice”, spune primarul din Ciclova Româna, Cătălin Golu.
850 de lei a platit fosta administrație pentru fiecare corp de iluminat. Pe internet, același produs se găsește și cu 140 de lei.
Valoarea contractului: 150.000 de lei, cu penalitați de 2% pentru fiecare zi de întârziere și dobânzi usturătoare pentru mica administrație locală din Ciclova Română.
Pe contract este însă o semnătură: cea a fostului primar, care e acum în închisoare pentru o fraudă cu fonduri europene. Aşa că noul edil n-a avut încotro decât să se judece cu vânzătorul. Primul termen a fost în 2020, la judecătoria Oraviţa. Magistraţii de acolo au calculat, la solicitarea firmei, penalităţile şi dobanzile acumulate și asa s-a ajuns la 2,5 milioane de lei.
Nemultumit de decizia judecătorilor, primarul se adresează Tribunalului Caraș – Severin și cere ca respectivul contract sa fie declarat nul. Câștigă, dar la câteva luni, firma care a vândut lămpile a început demersurile pentru executare silită în baza sentinței civile dată, în primă fază, de Judecătoria Oravița, care de altfel, a și încuviințat procedura.
Oamenii din comuna Ciclova Română sunt revoltaţi:
”-Niciunde în lumea asta ce poate să fie mai rău decât să vinzi bunurile comunității din sat?!”, spune un localnic.
” – S-au facut numai șmecherii”, adaugă altul.
” – Nu știu cum s-a putut face treaba asta”, constată, cu amărăciune, al treilea.
După licitația care a avut loc în data de 11 iulie, următorul pas e înscrierea la Oficiul de Cadastru. Firma a cerut deja transcrierea rapidă a bunurilor în proprietatea sa. Primaria din Ciclova Română a trimis și ea documentele care atestă nulitatea contractului și decizia instanței. Speră însă să și aibă noroc și să își recupereze proprietățile.
sursa: observatornews.ro