Reprezentanții Spitalului CFR din Timișoara atrag atenția asupra diferenței dintre medicamente și suplimente alimentare.
„Este important să înțelegem diferența între medicamente și suplimente alimentare pentru a lua decizii informate în ceea ce privește îngrijirea sănătății noastre. Medicamentele sunt substanțe chimice cu efecte terapeutice și sunt reglementate de autoritățile sanitare pentru a asigura eficacitatea și siguranța lor. Suplimentele alimentare sunt produse care conțin vitamine, minerale, plante medicinale sau alte substanțe nutritive, disponibile fără prescripție medicală. Acestea sunt concepute pentru a completa dieta și pentru a oferi nutrienții necesari organismului. Suplimentele alimentare nu pot înlocui un tratament medicamentos pentru o boală acută sau cronică. Ele pot fi utilizate doar în completarea unei diete variate și, eventual, ca adjuvant pe lângă medicația prescrisă de medic (cu condiția ca suplimentul alimentar să nu interacționeze cu tratamentul de bază)”, a transmis unitatea medicală.
De asemenea, cei de la Spitalul CFR din Timișoara recomandă ca atunci când alegem suplimente alimentare, să ne orientăm către produse de calitate, fabricate de companii de încredere și să ne asigurăm că respectăm doza recomandată.
„Suplimentele nu ar trebui să înlocuiască o dietă echilibrată și variată, ci să ofere un aport suplimentar de nutrienți atunci când este necesar. Este important să consultăm un medic sau un specialist în sănătate înainte de a lua orice medicament sau supliment alimentar, pentru a ne asigura că alegerea noastră este potrivită pentru nevoile noastre individuale și pentru a evita interacțiunile nedorite sau efectele secundare. Suplimentele alimentare pot fi comercializate în România pe baza unui certificat de notificare emis de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) aflat în subordinea Ministerului Sănătății”, a informat Spitalul CFR din Timișoara.
Lista suplimentelor alimentare notificate se regăsește AICI!