Gara de Nord din Timișoara va fi decongestionată în următoarea perioadă. Valul de refugiați din Ucraina, care pleacă spre vestul Europei, se va muta în județul Bihor.
„Majoritatea acestor refugiaţi trec prin judeţul Timiş şi pleacă mai departe spre Ungaria și de acolo mai departe, majoritatea cu trenul. Am primit în aceste zile informări privind Căile Ferate din Ungaria că au lucrări până la jumătatea lunii aprilie în zona Bekescsaba, exact pe tronsoanele care mergeau pe ruta Curtici-Arad-Budapesta. Am avut emoţii că ne vom confrunta cu un aflux mai mare, dar CFR Călători s-a organizat, astfel că trenurile cu destinaţia Budapesta, de la Bucureşti, au fost redirecţionate prin Bihor. Astfel, judeţele Timiş şi Arad vor fi cel puţin până în 15 aprilie degrevate de acest vârf de sarcină cu tranzitul refugiaţilor, judeţul Bihor preluând această sarcină”, a declarat prefectul Mihai Ritivoiu.
Acesta a mai precizat că, marţi, în Timişoara au fost cazate 47 de persoane refugiate, majoritatea dimineaţa pleacă, iar în prezent avem 29 de locuri ocupate în căminele universităţilor din Timişoara, care sunt mai ieftine decât cazarea la hotel. Miercuri dimineaţa, suma cheltuită de statul român în Timiș era de 14.000 de lei pentru personal, combustibil, echipamente, consumabile, din 24 februarie.
„Dacă unii dintre ei vor vrea să se stabilească aici, am înţeles de la ONG-uri că circa 100 de persoane şi-au manifestat interesul de a rămâne, există proceduri prin care ei pot cere sprijinul autorităţilor române şi să beneficieze de azil, intrând pe o altă procedură. Pentru aceşti refugiaţi, instituţiile statului au flexibilizat regimul în care ei se pot angaja, nu mai trebuie să stea la Imigrări, ci la AJOFM. Există cereri ale angajatorilor în acest sens, şi se pot şi angaja. E firesc ca în etapa în care vor să se stabilească aici, să-şi găsească loc de muncă, oricum statul le oferă statut de azil”, a mai spus prefectul.
Sursa: tion.ro