Unii părinți din județul Timiș încă au o gândire din secolul trecut.
Astăzi, 5 iunie, în România este marcată Ziua împotriva violenței asupra copilului. Așadar, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș a dorit să tragă un semnal de alarmă cu privire la violența domestică în rândul micuților.
Potrivit reprezentanților instituției, numărul de astfel de cazuri este, în continuare, foarte mare. Concret, de la începutul acestui an şi până la finalul lunii mai, au fost primite 411 sesizări de abuz și neglijare, din care 360 au fost confirmate. Cele mai multe cazuri au fost cele de neglijare – 277 cazuri, fiind urmate de numărul cazurilor de abuz emoţional – 44 de cazuri şi de abuz fizic – 24 de cazuri confirmate.
Pentru 69 de copii, cea mai bună soluție pentru a nu mai avea contact cu mediul abuzator a fost instituirea plasamentului în regim de urgență la o altă familie sau la un asistent maternal profesionist.
„Multe dintre cazurile de mai sus au fost sesizate prin intermediul Numărului Unic de Urgenţă 119, la care poate suna, 24/24 ore, orice persoană care are cunoștință despre un copil aflat într-o situație dificilă: copii aflați în situații de risc, abuz, neglijare, exploatare, părinți, vecini, cunoscuți, cadre didactice, practic orice cetățean care cunoaște un caz al unui copil aflat în dificultate sau pericol. În situațiile de risc imediat la adresa vieții copilului, numărul 119 este interconectat cu numărul unic de urgență 112, care preia cazurile în regim special, iar în situațiile în care copiii au nevoie de suport psiho-emoțional, ei sunt puși în legătură cu echipa de psihologi, care va face o primă evaluare a cazului, oferind copilului consiliere și, în funcție de situație, va propune includerea lui, eventual și a familiei, într-un program de consiliere psihologică”, a informat DGASPC Timiș.