La începutul săptămânii viitoare, mai mulți parteneri dintr-o rețea de opt orașe din Europa, printre care și Timișoara, se întâlnesc pentru a discuta despre soluții pentru oamenii fără adăpost din municipiu. La baza ideii stă modelul Housing First, o politică care presupune soluții rapide, cum ar fi locuințe permanente și ajutor social.
Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara este gazda unei întâlniri organizate în cadrul rețelei de cooperare ROOF, un proiect ce urmărește stoparea fenomenului lipsei de adăpost la nivelul orașelor. O soluție este modelul Housing First („Locuințe înainte de toate”), adoptat de două orașe din proiect, care presupune accesul rapid la o locuință și servicii de sprijin la domiciliu. Locuința e primul element care duce la combaterea problemelor persoanelor fără adăpost.
Modelul Housing First este dezvoltat în cadrul orașelor membre Glasgow și Odense, iar acest model este dorit și de Ghent, Toulouse și Braga. Timișoara, Salonic și Poznan sunt la stadiul de a căuta soluții pentru implementarea acestui model la nivel local, împreună cu partenerii lor din cadrul Grupului Local URBACT, format din reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale și instituții din oraș.
În proiect colaborează orașele Ghent, Salonic, Braga, Timișoara, Glasgow, Poznan, Odense și Zona Metropolitană Toulouse. Acestea se întâlnesc online în 7 și 8 iunie, la un workshop destinat istoricului politicilor publice în ceea ce privește locuirea și persoanele fără adăpost, precum și la un workshop despre orașe inovative.
Pentru a adopta modelul Housing First, este nevoie de sprijinul aleșilor locali și de accesarea de fonduri la nivel național și european pentru finanțare. Orașele care au introdus deja acest model au reușit cu succes să implementeze proiectul cu ajutorul finanțării și aleșilor locali.
Dacă Timișoara găsește soluții pentru a adopta acest model, proiectul ar fi o premieră în România.
Sursa: tion.ro