În total, în județ au fost înregistrați peste 10.700 de migranți non-UE, alături de alți 1.100 de cetățeni din state europene, precum Italia, Germania sau Franța.
Cei mai numeroși lucrători provin din Nepal (1.151 persoane), Sri Lanka (769), India (290), Serbia (275) și Republica Moldova (258). Deși contribuie activ la economia locală, mulți dintre aceștia se confruntă cu dificultăți legate de integrare, discriminare și lipsa informațiilor privind drepturile lor.
„Migranții non-europeni care lucrează în România și în Timișoara împărtășesc aceeași experiență pe care frații noștri români au trăit-o în urmă cu 20 de ani în Italia sau Spania. De multe ori sunt vulnerabili, au nevoie de sprijin, dar și de deschidere din partea comunității locale”,
a declarat Flavius Ilioni, președintele Asociației LOGS – Grup de Inițiative Sociale.
Integrarea este sprijinită și prin proiecte comunitare, precum evenimentul intercultural „Poson Poya”, organizat în luna iunie de comunitatea srilankeză din Timișoara, cu sprijinul Primăriei. Peste 800 de persoane – migranți, localnici și turiști – au participat la picnic, bucurându-se de muzică, gastronomie tradițională și ateliere culturale.
Casa LOGS, unicul serviciu acreditat pentru migranți din vestul țării, a acordat sprijin direct în prima jumătate a anului 2025 unui număr de 137 de persoane, oferind consiliere socială, cursuri de limbă română și sprijin material.
Autoritățile locale și ONG-urile continuă în paralel o campanie de informare pentru muncitorii economici non-UE, desfășurată în spații publice și la locurile de muncă. Obiectivul: prevenirea exploatării și creșterea gradului de integrare a străinilor în societatea românească.