Situații vulnerabile în care se află copiii, abuzuri, exploatare sau neglijare, toate pot fi reclamate la numărul 119, care este funcțional începând din 5 ianuarie 2022. În 2020, primul an al pandemiei COVID-19, peste 8.200 de copii au fost victime ale abuzurilor, iar numărul dosarelor penale care privesc infracțiuni de pornografie infantilă a crescut cu 46%. În primele 7 luni ale anului 2021, peste 5.000 de copii au fost abuzați.
Numărul 119 poate fi apelat gratuit, din orice rețea fixă sau mobilă! Este un număr dedicat exclusiv reclamării situațiilor vulnerabile pentru copii, a situațiilor în care aceștia au nevoie de ajutorul comunității din care fac parte.
Numărul 119 va fi operat de către consilierii direcțiilor de asistență socială și protecția copilului fiind lansat în cadrul programului guvernamental „Din grijă pentru copii”.
Și la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș este funcțional, din 5 ianuarie, numărul unic 119, la care poate suna, 24/24 ore, orice persoană care are cunoștință despre un copil aflat într-o situație dificilă: copii aflați în situații de risc, abuz, neglijare, exploatare, părinți, vecini, cunoscuți, cadre didactice, practic orice cetățean care cunoaște un caz al unui copil aflat în dificultate sau pericol.
Fiecare apel este preluat și gestionat pe baza unor proceduri specifice, apelurile fiind transferate, în funcție de problematică, către echipele mobile de intervenție specializată din cadrul Direcției, formate din specialiști în protecția copilului, care intervin în timp real, la orice oră a zilei, pentru a rezolva fiecare caz sesizat.
În situațiile de risc imediat la adresa vieții copilului, numărul 119 este interconectat cu numărul unic de urgență 112, care preia cazurile în regim special, iar în situațiile în care copiii au nevoie de suport psiho-emoțional, ei sunt puși în legătură cu echipa de psihologi, care va face o primă evaluare a cazului, oferind copilului consiliere și, în funcție de situație, va propune includerea lui, eventual și a familiei, într-un program de consiliere psihologică.