În cadrul programului de evenimente dedicate Bicentenarului Teologiei Arădene a fost programată o zi specială închinată istoricului Teodor V. Păcățian (1852-1941) al cărui bust a fost dezvelit în curtea Bisericii Ortodoxe din localitatea Ususău, locul nașterii sale.
Teodor Păcățian a
fost ziarist și istoric, s-a născut la 28 noiembrie 1852 la Ususău, ca fiu al învățătorului Vasile Păcățian (cel care a urmat cursurile Preparandiei Ortodoxe din Arad), desfășurându-și studiile și cariera de ziarist și istoric în zona Banatului și Transilvaniei.
Este autor al monumentalei opere: Cartea de aur sau luptele politico nationale ale romanilor de sub coroana ungară, publicată între anii 1902-1915, Cartea i-a adus condamnarea la închisoare din partea autoritățile vremii. A murit în data de 13 februarie 1941, fiind înmormântat la Cluj-Napoca.
La evenimentul de joi, 10 februarie, au participat: Protos. Lect. Dr. Iustin Popovici, Consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, Dr. Doru Sinaci și Dl. Marius Sulincean, reprezentanții Instituției Prefecturii Arad, Dl Ionel Bulbuc, Vicepreședintele Consiliului Județean Arad; Pr. Conf. Dr. Vasile Pop, reprezentantul Universității de Vest ,,Vasile Goldiș” din Arad, Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, Pr. Nelu Mercea, Protopopul Lipovei, Florin Țole, primarul localității Ususău, Pr. Victor Bocancios, Parohul Bisericii Ortodoxe din localitate, cadre didactice ale Facultății de Teologie din Arad, invitați și studenți teologi.
„Evenimentul dedicat istoricului Teodor Păcăţian, integrat în Programul Bicentenarului Teologiei arădene, reprezintă nu doar un act de cinstire, ci și o restituire și restaurare a memoriei sale în locul de naștere. Localitatea Ususău, prin fixarea bustului lui Teodor Păcăţian în vecinătatea Bisericii și a Școlii, dobândește încă o dimensiune semnificativă în cultivarea reperelor pentru tinerele generații. Am putea vorbi de un triptic axiologic care redă speranțe oricărei comunități, și anume: Biserică-Școală-Cultură. Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, profesorii și studenții iau parte cu cinste la acest eveniment comemorativ și restaurator”, a declarat decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, pr.prof.dr. Cristinel Ioja.
Manifestarea s-a încheiat cu câteva piese religioase și patriotice interpretate de Corul „Atanasie Lipovan” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, dirijor: Pr. Lect. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean.
Bustul este opera sculptorului Mihai Păcurar și a fost realizat prin contribuția financiară a Consiliului Județean Arad soclul fiind realizarea Primăriei Ususău.