Un medic timișorean vine cu o serie de sfaturi utile cu privire la mesele festive de Crăciun și Anul Nou.
Cristina Ilie, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul Spitalului CF Timișoara, spune că aceste mese festive sunt mereu încărcate cu bunătăți, însă alimentele trebuie consumate cu moderație.
„Plăcerea timpului petrecut cu cei dragi ne poate face să uităm de principiile unei alimentații sănătoase. Produsele tradiționale românești, precum cele bogate în grăsimi saturate (jumeri, cârnați, caltaboș, slănină, salate cu maioneză etc), alimentele prăjite, afumate, sărate, precum și cele bogate în zahăr rafinat (prăjituri, tort, cozonac) trebuie consumate cu responsabilitate, cu moderație și cumpătare. Să nu uităm și de consumul de alcool, care trebuie și el limitat”, a explicat Cristina Ilie.
De asemenea, medicul timișorean spune că excesele alimentare, dar și cele alcoolice pot duce la tulburări digestive și metabolice, mai ales în cazul persoanelor cu diabet zaharat sau afecțiuni cardiace, aglomerând astfel serviciile de urgență în această perioadă.
„Recomand să nu uităm de consumul de fibre alimentare, legume și fructe, în această perioadă, și să ne bucurăm de sărbători în mod responsabil”, a precizat Cristina Ilie.