Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara vine cu o serie de sfaturi utile despre mamografie, analiza care poate depista din timp cancerul de sân.
„Cancerul de sân este cea mai frecventă malignitate la femei. Supraviețuirea la 5 ani este de 99%, când e descoperit în stadiul incipient (leziune localizată doar la sân), respectiv de 86% pentru forma extinsă regional la nivelul axilei. Însă, depistat în formă metastatică, supraviețuirea poate să scadă și la 30%. Creșterea ratei supraviețuirii se poate realiza printr-un examen mamografic. Screeningul mamar reprezintă o verificare a sânilor pentru depistarea precoce a cancerului, înainte de apariția simptomelor sau de identificare a unui nodul palpabil”, a afirmat Diana Manolescu, medic primar radiologie și imagistică medicală în cadrul unității sanitare de la Pădurea Verde.
Medicul timișorean a explicat faptul că mamografia reprezintă o radiografie a sânilor, utilizată atât pentru screening, cât și pentru diagnostic.
„Avantajul suprem al mamografiei îl reprezintă identificarea microcalcificărilor de la nivelul sânului, care pot fi un semnal de alarmă în apariția cancerului mamar chiar și înainte cu doi ani. (…) De reținut! Este o metodă iradiantă de examinare a sânului, care folosește însă doze foarte mici de radiații în scop de diagnostic. Uneori, examenul mamografic inițial trebuie continuat cu alte metode imagistice complementare: ecografie/biopsie mamară. Rezultatele examinării mamografice trebuie să fie în acord cu standardele internaționale. Acestea se vor comunica pacientei, împreună cu concluziile și eventualele recomandări”, a precizat Diana Manolescu.