Din 8 martie, Timișoara a intrat în carantină pentru cel puțin două săptămâni, iar restaurantele și cafenelele pot funcția doar în sistem de delivery. Reprezentanții HORETIM solicită autorităților locale și județene, dar și celor de la București reducerea cu cel puțin 50% a impozitelor pe clădiri pentru anul 2021, dar și a tuturor taxelor și impozitelor locale. Ei cer să fie îndrumați de autorități, nu terorizați cu amenzi.
„Anularea tuturor taxelor și impozitelor pe perioada restricționării activității și a carantinării: taxă pe domeniul public, taxă pentru Autorizație de funcționare, toate celelalte taxe, aferente acestei perioade în care industria noastră a fost restricționată și carantinată. Colaborarea și cooperarea cu toate Instituțiile locale pentru sprijinirea antreprenorilor horeca: DSP,DSV, ITM, AJOFM, ANPC, Poliția Comunitară. Înainte de a fi controlați, trebuie să fim informați, consultați, îndrumați și, acolo unde nu se respectă legea, să fie aplicate amenzi reale, urmate de închiderea activității pentru cei care nu respectă condițiile cunoscute și asumate”, solicită reprezentații HORETIM.
Reprezentanții HORETIM solicită sprijin și la nivel guvernamental și parlamentar pentru deconectarea acestui domeniu de rata incidență de trei la mie, pentru că măsurile nu sunt justificate prin studii concrete. Dar cer și despăgubiri, de cel puțin 2,5 miliarde de lei.
„Deconectarea acestui domeniu de rata incidență de 3 la mie, întrucât nu există studii concrete care să demonstreze vreo legătură între funcționarea restaurantelor (în interior sau exterior) și creșterea cazurilor de îmbolnăvire, majoritatea îmbolnăvirilor fiind generate de mediul profesional sau familial. Alocarea unei sume reale, de minim 2,5 miliarde lei pentru OUG 224/2020, asfel încât toți antreprenorii să își primească despăgubirea pentru restricționarea afacerilor în 2020, iar plata să se facă în 2021, chiar și în tranșe trimestriale, nicidecum în 2022”, mai transmit cei din HORETIM.
Sursa: Tion.ro