Proiectul „Ecluze pe Bega/Conexiuni culturale”, ce își propune restabilirea relației cu Serbia prin activarea râului, a debutat cu succes în acest sfârșit de săptămână.
Așadar, vineri a fost organizată o conferință de presă inedită, la bordul vasului Pelican aflat în mișcare, într-o călătorie până la Uzina de Apă și înapoi la pontonul Darc pe Mal, în cadrul căreia s-au prezentat detaliile proiectului. A urmat o călătorie până la ecluza de la Sânmihaiu Român, reabilitată în ultimii ani în cadrul proiectului transfrontalier la care România și Serbia au colaborat.
De asemenea, sâmbătă vasul Pelican a efectuat o călătorie neobișnuită pe Bega, purtând la bord trupa timișoreană Blazzaj. Sute de entuziaști au luat cu asalt malurile pe jos, cu bicicleta sau în locurile de relaxare, bucurându-se de muzica live. Concertele vor continua și în lunile următoare, fiind modalitatea prin care proiectul Ecluze pe Bega deschide râul către publicul larg, activându-l prin muzică. Pe data de 17 iunie vine în fața publicului Utip, cu un DJ set electrizant care va porni la apus și va face malurile să răsune din nou.
În cadrul ediției din acest an s-au pregătit o serie de evenimente care vor fi organizate pe malul Begăi.
„Începem în luna mai cu peisajul natural, povestim ce s-a modificat în timpul în care Bega nu a fost navigabilă și cum are segmente de peisaj diferite, până în Zrenjanin. În iunie este vorba despre peisaj și arhitectură; o să avem activități împreună cu studenți la arhitectură din Timișoara și din Novi Sad. În iulie vorbim despre peisaje și artă – vom vedea cum influențează peisajul artiștii și aici o să avem interesant un atelier de cianotipie care se face cu plante colectate de pe malurile Begăi. În august o să avem meta-peisajul. Aici e din nou cumva o interpretare artistică a datelor mai tehnice pe care le vom culege de pe Pelican, iar în septembrie încheiem cu peisaje în mișcare. Am vrea să vedem cât mai multe persoane pe maluri, făcând ruta atât pe bicicletă, cât și pe barcă, Timișoara-Zrenjanin. În octombrie venim cu un tur și o expoziție, în noiembrie luăm o mică pauză ca să pregătim pentru decembrie catalogul proiectului care sperăm că va sta la baza viitoarelor proiecte, cu bune practici, cum să ne raportăm la apă atât din punct de vedere natural, cât și arhitectural și artistic”, a explicat Alexandrina Ciortuz, managerul de proiect.
Inițiativa din acest an are ca scop principal punerea în discuție a reluării navigației pe Bega, pe întreaga lungime a canalului și consolidarea poziției Timișoarei ca pol și port cultural în regiune.