În condițiile în care a început sezonul gripei, medicii de la Spitalul CFR din Timișoara încurajează populație să se vaccineze.
„Vaccinarea antigripală este una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenire a gripei, o boală respiratorie contagioasă care poate duce la complicații severe și chiar deces, în special pentru grupele de risc, în care sunt incluși copiii, persoanele cu boli cronice și vârstnicii. Vaccinul antigripal protejează împotriva celor mai frecvente tulpini de virus gripal care circulă în fiecare sezon. Sezonul gripei începe, de obicei, la final de septembrie, început de octombrie, și se încheie la final de aprilie sau chiar mai târziu”, a afirmat Diana Velescu, medic specialist pneumolog la Spitalul CFR din Timișoara.
Există mai multe tipuri de vaccinuri antigripale, cele mai eficiente fiind cele trivalente, care oferă protecție împotriva a trei tulpini de virus, și cele tetravalente, care oferă protecție împotriva a patru tulpini de virus.
Vaccinul tetravalent este recomandat, deoarece oferă o protecție mai largă împotriva virusurilor circulante.
Grupele de risc cărora le este recomandată o asemenea imunizare sunt copiii cu vârsta peste 6 luni, gravidele, persoanele cu vârsta cuprinsă între 19 și 65 de ani, care suferă de boli cronice (cardiovasculare, respiratorii, renale, hepatice, neurologice, metabolice, autoimune, oncologice, pacienți imunodeprimați), precum și persoanele cu vârsta peste 65 de ani. De asemenea, este recomandat ca și personalul medical să se vaccineze, deoarece este expus constant la pacienți infectați și joacă un rol important în limitarea răspândirii virusului.
Vaccinul antigripal se administrează anual, deoarece virusurile gripale suferă mutații, iar tulpinile care circulă variază de la un sezon la altul.
„Administrarea serului ar trebui făcută înaintea sezonului de gripă sau chiar la început, pentru că sunt necesare două săptămâni pentru a exista o protecție eficientă împotriva îmbolnăvirii. Vaccinarea antigripală nu doar protejează persoana vaccinată, dar contribuie și la imunitatea colectivă, reducând riscul de transmitere a virusului în comunitate”, a explicat medicul Diana Velescu.