Parcarea în Timișoara se va plăti până la ora 20, nu până la ora 17, cum este în prezent, cresc tarifele la plata cu ora, nu se vor mai putea folosi abonamente de parcare în zona centrală, iar parcarea se va plăti gradual, abonamentul de parcare se scumpește de la 500, la aproape 800 de lei pe an, nu vor mai exista parcări rezidențiale gratuite, toate vor fi contracost. Sunt doar câteva dintre prevederile noului regulament de parcare din Timișoara, gândit de administrația Fritz.
Parcările din Timișoara se scumpesc, dar se înființează un nou serviciu public de administrare a parcărilor, adică un fel de SDM direct în primărie. Adică alte angajări!
Vor exista trei tipuri de parcări rezidențiale, spun reprezentanții Primăriei Timișoara:
„În ceea ce privește opțiunea de a parca în zonele rezidențiale care fac parte din sistemul Timpark, cei care fac dovada că locuiesc în interiorul perimetrului de aplicare a sistemului de taxare, au la dispoziție ABONAMENTUL REZIDENT, pentru un singur autovehicul/persoană, pentru a permite cât mai multor persoane accesul la locurile de parcare/staționare disponibile în cartiere. Pentru ca cei care cumpără abonamentul «REZIDENT» să să găsească un loc de parcare/staționare cât mai aproape de domiciliu, am împărțit zonele tarifare roșie (I), galbenă (II), și albastră (III) în subzone tarifare (litera de început a subzonei definind zona tarifară, spre exemplu litera R din denumirea subzonei semnifică că acea subzonă se regăsește în zona roșie), luând în considerare mai multe criterii, spre exemplu numărul de locuri de parcare, gradul de aglomerare (dacă în acea subzonă sunt mai multe blocuri decât case individuale) etc.”
În centrul Timișoarei, adică în zona verde (0), parcarea va costa 4 lei pe oră cu TVA inclus prin cardul bancar (vouchere) în aplicația Tpark sau 0,75 euro/oră + TVA. A crescut cu 50 de bani ora, însă doar la plata cu cardul bancar.
Tariful va fi „progresiv”, adică se va plăti un anume preț în prima oră și va crește începând cu a doua oră, cu a treia oră și cu a patra oră. Astfel, dacă în prima oră se va plăti 4 lei prin cardul bancar și 0,75 euro + TVA, în a doua oră se va plăti 5 lei și 0,94 euro + TVA, în a treia oră 6 lei prin cardul bancar și 1,12 euro + TVA, pentru ca începând cu a patra oră să se plătească 7 lei prin aplicație și 1,31 euro + TVA.
„(…)ne propunem să descurajăm folosirea mașinii personale și să încurajăm utilizarea transportului public și deplasarea cu bicicleta. De aceea, în zona centrală – zona 0 – nu se vor mai emite abonamente, pentru a descuraja staționarea pe perioade foarte lungi de timp, permițând astfel, cât mai multor șoferi să folosească același loc de parcare. În această zonă, se va parca doar la oră și costul parcării va crește de la o ora la alta. De asemenea, pentru aceste locuri de parcare/staționare, perioada de taxare este cea mai lungă: luni – duminică între orele 08.00 – 20.00 – cu taxă; orele 20.00 – 8.00 – fără taxă”, explică Serviciul Comunicare al PMT.