Angajații din Prefectura Timiș au protestat astăzi față se nivelul salarial redus. Aceștia s-au alăturat angajaților din prefecturile din toată țara, în total aproximativ 1.400 de angajați au participat la acțiunea de protest.
„În intervalul orar 10.00-12.00, cei peste 1400 de salariați din prefecturi (funcționari publici și personal contractual) vor înceta lucrul și vor picheta sediile tuturor instituțiilor prefectului din țară!
Noi, salariații din instituțiile prefectului, solicităm de urgență, adoptarea Proiectului de Lege nr. 285/2022 pentru modificarea OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ și pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în așa fel încât salarizarea noastră să se facă pe grilă de administrație de stat, așa cum sunt încadrați, la acest moment, aproape toți angajații din serviciile publice deconcentrate.
Considerăm că, salarizarea personalului din cadrul instituţiilor prefectului trebuie să fie la nivelul funcţiilor publice de stat, având în vedere că instituţia prefectului este un organ de control al activităţii autorităţilor publice locale și de conducere a serviciilor publice deconcentrate.
În prezent, un angajat al instituţiei prefectului are un salariu mult mai mic decât un angajat din consiliul judeţean, primării de municipii și orașe și servicii publice deconcentrate.”, au precizat reprezentanții angajaților din Prefectura Timiș.
„Facem precizarea că, acesta este ultima noastră actiune moderată de protest. De saptămâna viitoare vom demara procedurile în vederea declansării conflictului colectiv de muncă cu Ministerul Afacerilor Interne și Guvernul României, în vederea declarării grevei generale.
Intenționăm să declarăm greva generala în perioada premergătoare desfășurării alegerilor europarlamantare prin blocarea tuturor procedurilor specifice organizării alegerilor, proceduri ce se realizează de către angajații din prefecturi(preluarea și predarea buletinelor de vot, precum și a celorlalte materiale necesare procesului electoral, asigurarea plății tuturor celor implicați în procesul electoral, s.a.)”, mai precizează sindicaliștii.
Și angajații din Institutul Național de Statistică au protestat.
„Am adoptat această formă de protest, pentru a ne exprima nemulțumirea față de salariile foarte mici raportate la importanța și complexitatea muncii noastre.
În ciuda importanței activității desfășurate de personalul statistic, acesta este mai slab remunerat decât personalul din alte instituții publice, deși îndeplinește sarcini foarte complexe, cum ar fi cercetările statistice de interes național de tipul Recensămintelor Populației și al Locuțelor, Recensămintelor din Agricultură sau a altor cercetări statistice de mare volum. În competența statisticienilor intră printre altele calculul indicilor prețurilor de consum (IPC) – indicator pentru calcularea inflației la nivel național și al indicelui armonizat al indicelui de consum (IAPC) – indicator pentru determinarea inflației la nivelul statelor membre ale UE, PIB, VNB, indicatori de importanță deosebită în actualul context economic nețional și internațional.
Este ușor de înțeles că niciun proiect, plan de acțiune, strategii pe termen mediu și lung, nu pot fi realizate fără datele culese, procesate, interpretate și diseminate de către statisticieni.
Guvernul României a recunoscut că există probleme de salarizare la nivelul instituției noastre și în acest sens a fost aprobat Memorandumul cu tema: “Soluționarea problemelor de salarizare existente la nivelul Institutului Național de Statistică și al Direcțiilor Regionale și Județene de Statistică”., au transmis angajații din Institutul de Statistică.