Diverse

Avram Iancu vrea să mai scrie o filă de istorie! Pregătește un nou record la înot, pe lacul Balaton

• Bookmarks: 2


Sportivul Avram Iancu va înota miercuri, 3 august, în Lacul Balaton, din Ungaria, cel mai mare din Europa Centrală, unde va încerca să rămână pe apă cel puţin 43 de ore şi 16 minute, iar astfel să doboare recordul european de înot, ca timp, în ape libere, potrivit agerpres.ro

Avram Iancu va pleca spre Balaton în cursul zilei de marţi, 2 august, cu maşina personală, urmând ca miercuri dimineaţa, la ora 9,00, să ia startul în traversarea celor 75 de kilometri ai lacului, scrie sursa citată.

„Încerc să stabilesc încă un record. Pe lângă cucerirea acestui lac important din Europa, încerc să stabilesc un record referitor la cel mai lung înot, ca durată, de pe continent. Există un clasament la nivel european care ţine de durata înotului – în care nu poţi intra dacă nu ai înotat cel puţin 24 de ore, continuu. Recordul european, după acest criteriu, este de 43 de ore şi 15 minute, stabilit de Kevin Murphy, din Anglia, care a înotat chiar pe Lacul Balaton. Eu voi încerca să înot cu cel puţin cu un minut mai mult decât acel timp. Eu deţin recordul românesc în domeniu, cu 36 de ore şi 29 de minute, dar acum doresc să stabilesc un nou record european”, a declarat Avram Iancu pentru agerpres.ro.

Potrivit acestuia, faptul că Lacul Balaton are o întindere mare pune probleme înotătorilor, în primul rând din cauza riscului de apariţie a unor valuri mari.

„Este foarte dificil de traversat lacul, cel mai mare din Europa Centrală. Are o lungime de 75 de kilometri în linie dreaptă, iar deschiderea luciului de apă este foarte mare. Orice adiere de vânt poate genera valuri mari, care îngreunează deplasarea. Este apă dulce, iar flotabilitatea nu este atât de de ridicată ca în ocean sau mare, unde salinitatea este ridicată”, a explicat Iancu.

O altă problemă identificată este lipsa somnului pe durata celor peste 43 de ore de înot, oboseala fiind resimţită de sportivi în special la primele ore ale dimineţii, când şi temperatura de afară scade la 18-20 de grade Celsius.

Înotul este organizat de Serviciul de Salvamari ai Balatonului, care vor urmări respectarea condiţiilor impuse pentru omologarea înotului.

Avram Iancu a mai încercat să stabilească un record pe Lacul Balaton în iulie 2021, însă a fost nevoit să se oprească din cauza unei furtuni şi a valurilor mari care i-ar fi putut pune viaţa în pericol.

Ultimul record stabilit de polisportivul din Petroşani a avut loc anul acesta, pe 21 iulie, când Iancu a reuşit să traverseze înot Canalul Bristol, fiind primul român care stabileşte o asemenea performanţă şi al 14-lea înotător din lume care a reuşit acest lucru.

sursa foto: 24.hu

2 recommended
comments icon0 comments
0 notes
45 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.