Punctul culminant al anului 2023, când Timișoara este Capitală Europeană a Culturii, va fi expoziția „ Constantin Brâncuși”, de la Muzeul Național de Artă din Timișoara. Creditele pentru concretizarea proiectului, dintre instituțiile publice, le asumă actualul manangement de la muzeu, dar și de la CJ Timiș, cum este și normal. Fairplay-ul lipsește cu desăvârșire însă, nimeni nu suflă o vorbă despre faptul că primele demersuri în acest scop le-a făcut „excomunicatul” Neumann.
Într-un interviu acordat în 2020 ziarului local „ZiuadeVest”, vorbea pentru prima dată public, Victor Neumann, despre aducerea operelor lui Constantin Brâncuși la Timișoara, în 2023.
„Sunt multe lucruri importante pe care le avem în vedere și pentru care am purtat discuții. De exemplu, pentru anul 2023 – când Timișoara va deține titlul de capitală europeană a culturii – am fost invitați să fim parteneri și co-organizatori ai unor expoziții de excepție reprezentând arta universală și arta românească deopotrivă. Parteneriatul nostru cu Art Encounters și cu Institutul Francez din Timișoara, precum și colaborarea cu Muzeul de Artă Modernă din Paris și cu Centrul George Pompidou din Paris au ca obiectiv expoziții în premieră în muzeografia națională și est-europeană: creațiile artistice ale lui Constantin Brâncuși și ale lui Victor Brauner.”, preciza la vremea respectivă Victor Neumann pentru ZiuadeVest.
Multe i s-au reproșat fostul director, Victor Neumann, probabil multe ar mai fi fost de reproșat, dar istoricul este considerat „istorie”. Cine să-l mai pomenească însă, nici de bine, nici de rău, pe „excomunicatul” Victor Neumann?! Președintele CJ Timiș, Alin Nica, instituție pe care fostul director a dat-o în judecată tocmai pentru că l-a „mazilit” de la conducere? Evident, nu! Actualul director al muzeului, Filip Petcu, cu care ani la rând s-a „războit” Neumann? Evident, nu!
Să nu pierdem însă esența: „Îl aducem pe Brâncuși acasă!”, după cum spunea președintele CJ Timiș, Alin Nica.
Fiecăruia-i vine rândul să intre la capitolul „istorie”.