Cincisprezece proiecţii de film, întâlniri cu mai mulţi cineaşti români invitaţi, precum şi ateliere pentru copii şi adolescenţi fac parte din programul celei de-a opta ediţii a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, care va avea loc între 15 şi 18 iulie la Grădina de Vară „Capitol” şi Faber.
Programul complet este disponibil pe pagina de Facebook a festivalului şi pe site-ul ceaucinema.ro. Biletele pot fi achiziţionate în avans pe iabilet.ro.
În afara celor 12 filme româneşti anunţate deja, Ceau, Cinema! propune o seară cu două comedii franceze trăsnite, care pot fi văzute pe acelaşi bilet: „Discursul” (2020), de Laurent Tirard, şi „Mandibule” (2020), al excentricului regizor Quentin Dupieux.
Inclus în selecţia anunţată de Festivalul de la Cannes anul trecut, „Discursul” are în prim-plan un bărbat recent părăsit care aşteaptă un mesaj de împăcare de la fosta iubită în timpul unei cine cu familia care pare să nu se mai termine.
„Mandibule” spune povestea a doi prieteni de-o viață, tăntălăii Jean-Gab și Manu, care descoperă o muscă gigantică în portbagajul unei mașini furate și decid s-o dreseze pentru a câștiga bani de pe urma ei. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la Veneţia.
Cele două filme sunt prezentate cu sprijinul Institutului Francez din Timişoara.
În parteneriat cu Animest, cel mai important festival de animaţie din România, Ceau, Cinema! prezintă un calup de 11 scurtmetraje de animaţie pentru copii. Proiecţia va fi precedată de un atelier „Ceau, Junior!”, prin care cei mici vor construi o felie de lubeniță și vor colora o carte poștală cu Cinema Studio, marca „Timişoara la cutie”.
Trei documentare şi trei filme de ficţiune, realizate de regizori din România aflaţi la început de drum, fac parte din competiţia din acest an, dedicată tinerilor cineaşti. Cele trei documentare sunt „Casa cu păpuşi” (2020), de Tudor Platon, „Copii pierduţi pe plajă” (2020), de Alina Manolache, şi „Noi împotriva noastră” (2020), de Andra Tarara. Cele trei lungmetraje de ficţiune sunt „Otto Barbarul” (2020), de Ruxandra Ghiţescu, „Spirala” (2020), de Cecilia Felméri, şi „Mia îşi ratează răzbunarea” (2020), de Bogdan Theodor Olteanu, film prezentat la Gala de deschidere, care este susţinută de Conceptual Lab by Theo Nissim.
Filmul câştigător al Trofeului „Răzvan Georgescu”, acordat de Vitas România şi în valoare de 1.000 de euro, va fi decis de un juriu format din trei reprezentanţi cunoscuţi ai sectorului cultural independent din Timişoara: Christine Cizmaş, co-fondator şi actor la Auăleu, Răzvan Cornici, membru al colectivului artistic Balamuc (loc de joacă ș-altele), şi Raluca Selejan, co-fondator al Librăriei La Două Bufniţe. Juriul va oferi şi o menţiune specială.
În plus faţă de competiţie, programul mai cuprinde patru dintre cele mai importante filme româneşti ale ultimului an, semnate de cineaşti consacraţi, dar şi premiera a două debuturi româneşti în documentarul de lungmetraj.
Din selecţie fac parte cele mai recente două filme realizate de Radu Jude, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (2021), câştigător al Ursului de Aur la Festivalul de la Berlin, şi documentarul „Ieşirea trenurilor din gară” (2020), realizat împreună cu istoricul Adrian Cioflâncă.
Spectatorii vor putea vedea de asemenea documentarele „Holy Father” (2020), de Andrei Dăscălescu, şi „Lemn” (2020), de Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst şi Ebba Sinzinger, proiectat cu sprijinul Centrului Cultural German din Timişoara. Documentarul de debut „Certitudinea probabilităţilor” (2021), de Raluca Durbacă, va avea la Ceau, Cinema! a doua sa proiecţie din România.
Un alt documentar de debut, „Swamp City” (2021), de Bogdan Puşlenghea şi Ovidiu Zimcea, va putea fi văzut în premieră mondială la festival. Filmul este un studiu al scenei muzicale underground din Timișoara în primul deceniu după căderea regimului comunist. Proiecţia va fi precedată de un moment muzical, „Warm-up Swamp cu Mr. H”.
Invitaţii ediţiei a opta a Ceau, Cinema! sunt regizorii Bogdan Theodor Olteanu, Andrei Dăscălescu, Ruxandra Ghiţescu, Anda Tarara, Alina Manolache, Bogdan Pușlenghea şi Ovidiu Zimcea, actriţele Ioana Bugarin, Claudia Ieremia şi Paula Niculescu şi actorul Ovidiu Mihăiţă, producătoarea Anda Ionescu şi monteurul Gabi Basalici.
Actriţa Ioana Bugarin, regizorul Andrei Dăscălescu şi producătoarea Anda Ionescu vor fi de asemenea tutorii Atelierului Ceau, Cineva!, realizat cu sprijinul Asociaţiei Culturale Contrasens. Tinerii cu vârste cuprinse între 14 şi 19 ani se pot înscrie până pe 8 iulie la atelier, pe site-ul ceaucinema.ro.
Regizorul Bogdan Theodor Olteanu şi actorul Ovidiu Mihăiţă vor fi protagoniştii unei discuţii despre teatrul şi filmul independent din România, la Scârţ Loc Lejer.
Pentru proiecțiile în aer liber, accesul poate fi realizat doar în baza unei adeverinţe de vaccinare împotriva COVID-19, a unui test negativ sau a unui document care să ateste că participantul a trecut prin boală.