După aproape doi ani de la începutul lucrărilor de reabilitare la una dintre cele mai vechi clădiri istorice din Timiș – Conacul Mocioni – acestea au încheiate.
Potrivit președintelui CJ Timiș, Alfred Simonis, vor putea începe organizarea de evenimente culturale și expoziții.
„Lucrările de reabilitare a Castelului Mocioni de la Foeni au fost finalizate, acest simbol al patrimoniului bănățean fiind salvat. La preluarea mandatului de președinte al Consiliului Județean Timiș, proiectul era blocat total, lucrările sistate și nu existau perspective importante pentru ducerea la bun sfârșit a lucrărilor. Dar am redeschis canalele de comunicare cu constructorul, am venit aproape săptămânal pe șantier și am urmărit pas cu pas procesul de restaurare. Acum, că lucrarea a fost recepționată, la Castelul Mocioni ne dorim să fie organizate evenimente culturale, expoziții, diverse activități care vor avea menirea să transforme acest spațiu într-un centru al vieții culturale din Banat.”,
a transmis Alfred Simonis.
Conacul Mocioni de la Foeni, construit în anul 1750, este restaurat din fonduri SEE din Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, în valoare de aproximativ 3,5 milioane de euro.
Conacul de la Foeni, din judeţul Timiş, construit în anul 1750 şi una din cele cinci reşedinţe ale familiei Mocioni, care a condus viaţa politică a românilor din Banat timp de aproximativ opt decenii. Odată cu instaurarea regimului comunist în România, proprietatea a fost naţionalizată şi a funcţionat ani la rând ca baie comunală, grădiniţă, depozit şi sală de sport. După anul 1990, în clădire a funcționat o discotecă, a devenită apoi cămin cultural, iar de câţiva ani clădirea era nefucţională.