Muzeul Național al Banatului, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, pornește într-o călătorie prin istoria modei secolelor XX și XXI din Banat. Incursiunea începe miercuri, 15 decembrie, în mansarda B2 a Bastionului Theresia, de la ora 17:00, atunci când va avea loc vernisajul expoziției „Muze la Muzeu”.
Evenimentul aduce în fața vizitatorilor o parte din colecția de textile și accesorii vestimentare a Compartimentului de Arte Vizuale de la Muzeul Național al Banatului precum și piese și accesorii vestimentare din colecția privată a Gabrielei Ciucă, antreprenor timișorean, om de cultură, președintele asociației ¨Dialoguri Contemporane¨ și președintele fondator ¨Lions Club Diamond¨ Timișoara.
Expoziția propune publicului o selecție valorică de textile aparținând unei perioade marcate de mari evenimente istorice: sfârșitul Imperiului Austro-Ungar, cele două războaie mondiale și instaurarea comunismului. Provenind din donații din partea unor reprezentanți ai diverselor comunități cultural – lingvistice din acest spațiu geografic, piesele prezentate în această expoziție depun mărturie despre un secol de istorie vestimentară, despre gustul și alegerile locuitorilor din Banat.
Moda secolului al XX-lea este ilustrată prin donațiile oferite de prof. dr. Pia Brînzeu, Liana Oteșteanu, prof. dr. Maria Țenchea, prof. dr. Ileana Pintilie-Teleagă și ing. Petru Teleagă, Ligia Elisabeta Costin, Dana Stancovici, avocat Santuzza Olariu, Annie Hammer, pianista Aurora Dumbravă, medicul Raluca Cosoroabă și Ligia Jicman, maestru internațional de șah. Contemporanul este reprezentat de piesele și accesoriile vestimentare din colecția privată a Gabrielei Ciucă.
„Muze la Muzeu” vă invită să admirați aproximativ 100 de ținute aparținând perioadelor mai sus amintite, pălării, desuuri, pantofi, accesorii, bijuterii contemporane din patrimoniul MNaB și din colecția privată a Gabrielei Ciucă, precum și 20 de coliere semnate Camelia Oszlanszky.
Vernisajul „Muze la Muzeu” va marca și lansarea unei cărți despre familiile nobiliare din Banat si mai multe generații de femei puternice, semnată de Adriana Blaj și prezentată de prof. dr. Pia Brînzeu. Atmosfera întregului eveniment va fi asigurată de „Incanto Quartetto”.
”Vă reamintim că participarea la vernisaj este condiționată de certificatul COVID-19, care atestă vaccinarea împotriva virusului, trecerea prin boală sau testarea rapidă ori PCR. Totodată, purtarea măștii de protecție este obligatorie. Expoziția „Muze la Muzeu” va putea fi vizitată de marți până duminică, între orele 10 și 18, în mandarda B2 a Bastionului Theresia, de pe strada Martin Luther, nr. 4, până în ianuarie 2022”, spun reprezentanții Muzeului Național al Banatului din Timișoara.