Gusturile Banatului se vor simți mai bine, din 23 august, la Sânandrei. Aici, în tihna adierii de vânt și confortul unei grădini roditoare cu legume gustoase, cei îndrăgostiți de aromele zonei se vor putea delecta cu un prânz sau o cină pregătite cu produse locale, pe strada Gloriei nr. 21.
Este locul unde a fost deschis un Punct Gastronomic Local (PGL). Grupuri de maximum 12 persoane, vor putea servi, pentru început, în zilele de marți și joi, prânzul sau cina, pregătite cu produse din gospodăria gazdelor.
Realizat în jurul serei de legume, al mierii, dar si a legumelor crescute în câmp, punctul gastronomic local va oferi oaspeților posibilitatea de a gusta preparate precum zacuscă sau ulei de dovleac pe pâine cu maia coaptă în cuptorul cu lemne, supă de roșii sau dovleac copt, plăcintă cu prune sau magiun presărat cu miere și nuci.
Mesele vor fi servite doar pe baza unei programări, la numărul de telefon 0726.607.450 sau e-mail: florincozma@yahoo.com.
Un concept turistic foarte actual, punctele gastronomice locale promovează tradițiile gastronomice rurale într-un mod organizat și sigur și sunt bucătării particulare din spațiul unor ferme sau exploatații familiale, care servesc, unui număr limitat de turiști, bucate făcute după rețete specifice zonei.
În prezent, în județul Timiș funcționează două puncte gastronomice locale, în localitățile Sânandrei și V. V. Delamarina, un al treilea – în comuna Margina – fiind în etapa de înființare.
Cu scopul de a facilita deschiderea unor astfel de locații benefice pentru dezvoltarea fermierilor, a micilor producători, dar și a destinațiilor în care aceștia lucrează, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în județul Timiș a organizat în ultimii doi ani, cu sprijinul primăriilor din județ, mai multe întâlniri între specialiștii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș – instituție responsabilă pentru certificarea PGL – și locuitori din comunele Tomești, Fârdea, Jimbolia și Otelec și împrejurimile lor.
Legislația privind Punctele Gastronomice Locale a fost inițiată de Asociația ”Ivan Patzaichin – Mila 23”, în anul 2016.