Fenomenul prin care producătorii ascund scumpirea produselor prin reducerea gramajului ia amploare în lume. În final, clientul are în raft un produs cu același preț, dar într-o cantitate mai mică.
Noua cantitate este trecută pe etichetă, însă nu toţi consumatorii remarcă diferența.
Asociaţiile de comercianţi din România spun că 20 la sută din produsele de pe piaţă ar fi afectate, deși subiectul nu prezintă încă interes pentru autorități, scrie site-ul protv.ro
Franța este prima țară europeană care, din luna iulie, îi obligă pe vânzători să pună etichete care să reflecte modificările de gramaj și mesaje clare în dreptul produselor a căror cantitate a fost modificată.
Președintele Infocons, Sorin Mierlea, a precizat că după Paște va fi constituit un grup de lucru și în România, care să facă un ghid de bune practici.
„Gramajul să fie cu un font mult mai mare decât ceea ce este acum, fiindcă nu avem o reglementare cu privire la gramaj din punct de vedere al fontului pe etichetă, informare pe platformele online”, pentru ca la raft să nu mai fie amestecate produse de 200 de grame cu unele de 180 de grame, dar cu un preț care poate induce în eroare.