O secvență din viața liniștită a zimbrilor din Armeniș, a fost publicată de Regia Națională a Pădurilor. Video-ul a fost făcut de unul dintre angajații Romsilva, Ocolul Silvic Teregova, Direcția Silvică Caraș Severin.
Zimbrilor din Armeniș le merge bine, un semn că, după 6 ani de când a fost inițiat proiectul de repopulare cu zimbri a Carpaților de Sud-Vest, de către Rewilding Europe și WWF-România, rezultatele sunt mai mult decât satisfăcătoare.
Silvicultorii români au reintrodus specia în țară în 1958, după două secole de la dispariția sa din fauna României, iar treptat au fost create mai multe nuclee de zimbri.
În Munții Țarcu, există în prezent cea mai mare populație de zimbri liberi, peste 100 la număr, care vor cu atenție monitorizați de administratorii fondurilor cinegetice din zonă.
Pe lângă zimbrii din Munții Țarcu care trăiesc în libertate, la Parcul Natural Vânător Neamț, se află cel puțin 50 de zimbri în aceeași situație, din care 17 s-au născut deja în libertate. Specialiștii eliberează anual în natură mai multe exemplare de zimbru, după teste și o selecție riguroasă.
📹Video credit: Petru Stoicănescu, Romsilva – Directia Silvica Caras-Severin