Diverse

Noi reguli în Codul Rutier. Cum trebuie să fie depășiți bicicliștii

• Bookmarks: 2


Noi reguli pentru depășirea bicicletelor și trotinetelor electrice, dar și amenzi pentru cei care nu le respectă. Șoferii pot rămâne chiar și fără permis dacă nu respectă normele.

A fost publicată în Monitorul Oficial HG 1075 / 2021 care prin Art. I. modifică Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, prevăzând printre altele, ca la articolul 118, alineatul (2), care până acum avea formularea „se recomandă ca la depășirea unei biciclete distanța laterală să fie de minimum 1,5 m” se modifică și va avea următorul cuprins:

La ce trebuie să fie atenți șoferii

„(2) Pentru asigurarea distanței laterale de siguranță, la depășirea unei biciclete sau a unei trotinete electrice conducătorii de autovehicule, altele decât cele care se deplasează pe două roți, realizează această manevră prin trecerea peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulație ori de separare a benzilor pe același sens, cu cel puțin jumătate din lățimea autovehiculului atunci când viteza acestuia de deplasare este mai mare de 50 km/h, sau cel puțin prin încălcarea acestor marcaje atunci când viteza de deplasare este de cel mult 50 km/h”.

Bicicliștii au cerut ca noile reguli să fie că în celelalte state, varianta standard de 1.5m sau 1m.

„Pentru că nu s-ar putea estima clar și că în caz de contestare în instanță, cei sacționați au șanse mari de câștig, s-a ajuns la o variantă care are un reper fizic clar și anume axul drumului. Conștientizez ca sunt necesare multe schimbări în legislație ca să fim în siguranță și să nu fim țara din Europa cu cele mai multe victime“, a precizat Daniel Sărdan, președintele  clubului Nomad, potrivit focuspress.ro.

2 recommended
comments icon0 comments
0 notes
103 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *