Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara oferă informații utile despre obezitate, o boală cu care se confruntă din ce în ce mai multe persoane.
„Cauzele obezității includ un stil de viață sedentar, alimentație dezechilibrată, consum excesiv de produse procesate, existența unui mediu care predispune la obezitate, dar și existența unor factori genetici specifici. Obezitatea este principală cauză a deceselor și îmbolnăvirilor ce pot fi prevenite”, a explicat Irina Goga, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice în cadrul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.
În Uniunea Europeană, obezitatea este responsabilă pentru aproximativ 80% dintre cazurile de diabet zaharat de tip 2, pentru 35% dintre bolile de inimă și pentru 55% din cazurile de hipertensiune arterială în rândul adulților. În România, aproximativ 30% din populație suferă de obezitate, iar 20% este supraponderală. De altfel, România ocupă primul loc în Europa atunci când vorbim despre obezitate.
Pe termen lung, obezitatea nu înseamnă doar câteva kilograme în plus, ci o amenințare pentru sănătate: dezvoltarea de boli cardiovasculare, diabet zaharat tip 2, risc de cancer colorectal, de sân și pancreatic, probleme articulare, depresie, chiar izolare socială.
„Obezitatea presupune un tratament complex, care include: optimizarea stilului de viață, dietoterapie, comportamente alimentare și exercițiu fizic, tratament farmacologic, tratament chirurgical, combaterea factorilor de risc cardiovascular. Noile terapii pentru obezitate se concentrează pe modificarea stilului de viață, medicamente și, în cazuri extreme, chirurgia bariatrică”, a afirmat medicul Irina Goga.
În Ambulatoriul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara funcționează un cabinet de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice. Consultul este gratuit, în baza unei trimiteri de la medicul de familie.