Aproape de granița Timișului cu Hunedoara, comuna Traian Vuia reprezintă o emblemă a județului și datorită numelui pe care îl poartă. Traian Vuia, marele inventator român are un muzeu dedicat, în comuna care-i poartă numele.
Muzeul dedicat marelui inventator Traian Vuia, inaugurat în 25 aprilie 2012 în comuna Traian Vuia, cuprinde exponate, documente, fotografii şi machete.
Comuna are un uriaș potențiat turistic și datorită apropierii de lacul Surduc.
În cadrul muzeului există o sală dedicată vieţii şi activităţii lui Traian Vuia, în care sunt expuse imagini şi documente istorice din perioada studiilor pe care inventatorul bănăţean le-a făcut la Făget, Lugoj şi Budapesta, precum şi documente legate de perioada petrecută la Paris. De asemenea, este evidenţiată şi activitatea politică a lui Vuia, care a făcut parte din Consiliul Naţional al Românilor din Transilvania şi Banat, el fiind delegat al României la Conferinţa de Pace de la Paris, la discuţiile referitoare la Banat. Un loc special este rezervat mărturisirilor urmaşilor lui Traian Vuia, scriu reprezentanții Muzeului Național al Banatului, de care aparține administrativ punctul muzeal.
Expoziţia este întregită prin prezentarea altor două machete:
- Macheta aeroplanului Vuia nr. 2, dezvoltat în urma experimentelor efectuate de Traian Vuia cu aeroplanul nr. 1. Cu acest aparat au fost executate mai multe zboruri de scurtă distanţă până în 17 iulie 1907, când, pe terenul La Bagatelle, s-a parcurs în zbor lungimea de 70 m.
- Macheta elicopterului Vuia nr. 2, cu care s-a reuşit efectuarea unor zboruri stabile (varianta motorizată a elicopterului Vuia nr. 1 muscular).
Traian Vuia şi-a dedicat întreaga viaţă dezvoltării aparatelor de zbor mai grele decât aerul, adăugând două soluţii tehnice: trenul de aterizare cu roţi pneumatice şi decolarea cu mijloace proprii de bord, fără dispozitive complementare sau cu impuls din exterior.
Macheta aeroplanului Vuia 1 (sc. 1:1) – aeroplan cu care Traian Vuia a rulat pe pista de la Montesson de lângă Paris în 18 martie 1906 – aflată în holul de intrare al muzeului, deschide traseul expoziţional, iniţiind publicul vizitator în lumea aviaţiei moderne. A fost primul zbor al unui om cu un aparat mai greu decât aerul, care folosea exclusiv mijloacele de la bord.
sursa: mnab.ro