Prin proiectul european derulat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Regele Mihai I” din Timișoara, „CROSS-BORDER NETWORK FOR EDUCATION AND RESEARCH OF NATURAL RESOURCES”, se va crea o rețea transfrontalieră cu Serbia de educarea și monitorizarea poluării mediului.
Obiectivul general al proiectului este crearea de rețele transfrontaliere pentru educarea și monitorizarea poluării mediului (metale grele, pesticide, erbicide, insecticide), cu scopul de a utiliza datele colectate pentru educația studenților, fermierilor și membrilor organismelor și autorităților competente și a publicului larg despre protecția mediului și utilizarea durabilă a resurselor naturale, în special terenurile agricole și apă.
Principalele rezultate pe care le vom obtine în cadrul proiectului sunt sistemele de monitorizare stabilite, care vor fi utilizate pentru colectarea datelor privind poluarea mediului (cu metale grele, pesticide, erbicide și insecticide) , un ghid de orientare privind utilizarea durabilă a resurselor naturale, ce va fi realizat pe baza datele colectate si interpretate , workshopuri cu prezentarea datelor obținute catre utilizatorii resurselor naturale, precum și autoritățile responsabile de aceste resurse, seminarii privind informarea populației rezidente și a altor grupuri țintă despre datele obținute și modul de utilizare a ghidului pentru utilizarea durabilă a resurse de mediu. Populația rezidentă din regiuni va beneficia de această acțiune transfrontalieră comună, deoarece vom obține date privind starea terenurilor agricole și a apelor și, în consecință, a alimentelor produse în regiune. Acest lucru va avea un efect pozitiv asupra calității alimentelor produse și consumate în zona programului.
Monitorizarea poluării este o nouă abordare care nu a fost utilizată în aceste regiuni. Activitățile din proiect vor contribui la conștientizarea populației rezidente din cele două regiuni cu privire la poluare, protecție și utilizarea durabilă a resurselor de mediu.
Vor fi definite 56 de locuri de prelevare de probe de sol și 27 de locuri de prelevare de probe de apă individual pentru partea sârbă și românească a frontierei. Prelevarea de probe de sol va avea loc cel puțin o dată pe sezon, având în vedere că solul este un mediu inert care nu se schimbă rapid în timp. Se vor preleva mostre de sol la nivelul solului vegetal, la 0-20 cm, 20-40 cm și la 40-60 cm adâncime. Acest
lucru le va permite să monitorizarea migrării poluanților în orizonturile solului, care ar putea pune în pericol apele subterane.
